Amnesty International: Google i Facebook prijete sistemskom kršenju prava i privatnosti

November 21, 2019, 8:05 am
Amnestyjev izvještaj pod nazivom “Surveillance Giants” prikazuje kako Facebook i Google te njihove brojne pridružene platforme djeluju na načine koji su jednostavno nespojivi s pravom na privatnost i predstavljaju sistemsku prijetnju slobodnom izražavanju na Internetu.

“Uprkos stvarnoj vrijednosti usluga koje pružaju, ove platforme dolaze po sistemskoj cijeni”, navodi Amnesty u izvještaju.

Dok su druge velike tehnološke kompanije također stekle značajnu moć u online svijetu, Amnesty je izdvojio Facebook i Google zbog sve veće dominacije u, kako kaže, novom globalnom trgu. Na ovaj način popularne platforme, dodaje Amnesty, kontroliraju glavne kanale koje ljudi širom svijeta koriste za komunikaciju, izvršenje transakcija i ostvarenje svojih prava na mreži.

“Google i Facebook dominiraju našim modernim životima. Prikupljaju neuporedivu moć u digitalnom svijetu i lične podatke milijardi ljudi”, rekao je Kumi Naidoo, generalni sekretar Amnestyja.

Naidoo je pozvao na radikalnu reviziju načina na koji funkcionišu velike tehnoloiigije te stvaranje interneta koji će ljudska prava staviti ispred i u središte svega.

Mnogi komentarišu kako je izvještaj Amnestyja samo potvrdio ono što je dugo bila slabo čuvana tajna jer su oba tehno giganta uhvaćena više puta kako krše prava korisnika.

Prošle sedmice u časopisu Wall Street Journal otkriveno je da je Google sarađivao sa organizacijom za pružanje zdravstvene zaštite, Ascension, da tajno prikuplja i pohranjuje medicinske podatke o milionima pacijenata u 21 državi, a sve nakon što kompanija nije uspjela uvjeriti kupce da dobrovoljno predaju svoje medicinske podatke putem svojih Google Health opcija.

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *