Dualno obrazovanje jedan od panela Jahorina ekonomskog foruma (VIDEO)

April 24, 2019, 6:51 pm

Na sastanku predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima političkog i parlamentarnog života Njemačke, Italije, Rusije, Belgije i Slovačke istaknuta je potreba da se što prije formira Savjet ministara kako bi se prevazišli zastoji u sprovođenju procesa u oblasti privrede, ekonomije i evropskih integracija.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Republika Srpska trpi ogromnu štetu jer nije formiran novi Savjet ministara BiH, a ni vlast na nivou Federacije BiH .

Putevi Republike Srpske” ne mogu da realizuju kredit Evropske banke za obnovu i izgradnju za igradnju auto-puta na Koridoru “Pet ce”, jer Savjet ministara u tehničkom mandatu nije donio formalnu odluku o tome istakao je Višković. Na sastanku sa predstavnicima političkog i parlamentarnog života NJemačke, Italije, Rusije, Belgije i Slovačke koji je održan na marginama Ekonomskog foruma bilo riječi o potencijalima i resursima kojima Republika Srpska raspolaže .

A da bi privukli investitore i razvijali privredu neophodna je i dobra putna infrastruktura.višković je rekao da je preduzeće “Putevi Republike Srpske” izdvojilo oko 2,5 miliona KM za rekonstrukciju puta od Jasika prema Jahorini i da će ovih dana biti raspisan tender.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Srpske Zora Vidović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević. Prvi panel drugog dana Jahorina ekonomskog foruma 2019 bio je Dualno obrazovanje -koncept za ubrzanje ekonomskog razvoja.U okviru foruma danas je održan i okrugli sto “Mediji u eri digitalizacije i novih tehnologija.

Prvi panel drugog dana Jahorina ekonomskog foruma 2019, pod nazivom “Dualno obrazovanje – koncept za ubrzanje ekonomskog razvoja” otvorio je moderator Aleksandar Ljuboja, generalni sekretar Područne Privredne komore Banjaluka. Srpska je procesom uvođenja dualnog obrazovanja, na dobrom putu da uskladi svoje obrazovanje sa potrebama tržišta rad aistakla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić .

Trivićeva je najavila potpisivanje sporazuma sa privrednom komorom Republike Srpske kojim bi se definisalo obrazovanje učenika kod poslodavaca, a koje bi počelo u narednoj školskoj godini u 20 kompanija kao i reviziju i standardizaciju svih 119 zanimanja koja postoje u zakonskim okvirima.

https://www.youtube.com/watch?v=4OxOhEwjfBY

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *