Završen Jahorina ekonomski forum (VIDEO)

April 24, 2019, 6:52 pm

Panel-diskusijom tokom koje je premijer Radovan Višković razgovarao sa privrednicima završen je dvodnevni “Jahorina ekonomski forum 2019”, koji je organizovalo Udruženje ekonomista Srpske “Svot” u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije. Ovogodišnji “Jahorina ekonomski forum” bio je posvećen važnosti okretanja digitalnoj ekonomiji i razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Pokrovitelji foruma bili su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Organizator je najavio da će zaključke sa foruma objaviti u narednih nekoliko dana.

Bruto domaći proizvod Srpske u proteklih 18 kvartala bilježi rast i u 2018. godini taj rast iznosio 3,7 odsto uprkos ne baš povoljnim ekonomskim tokovima u brojnim zemljama u okruženju i EU rekao je predsjednik Vlade RS Radovan Višković na završnemom panelu sa privrednicima u okviru četvrtog Jahaorina- ekonomskog foruma.
Predsjednik Vlade Srpske naveo je da je pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ove godine za pola procenta niža nego u 2018. godini, što, kako je ocijenio, nije alarmantno.

Višković je podsjetio da je plan rada Vlade Srpske koncipiran u sedam oblasti i na osnovu potpisanih memoranduma sa Privrenom komorom, Savezom sindikata i Unijom poslodavaca.  Cilj je smanjenje direktnih poreza i doprinosa sa sadašnjeg nivoa od 64 odsto na nivo iz 2008. godine.

Predsjednik Vlade Srpske podsjetio je da je među prioritetima u narednim godinama izgradnja energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije – vode, vjetra i sunca, što je i velika razvojna šansa Republike Srpske.
Vlada će nastaviti da isplaćuje podsticaje za poljoprivredu, odmah iza penzija rekao je Višković.

Premijer je naglasio da se nizom mjera u Srpskoj nastoji zaustaviti odlazak mladih, a kao jedan od primjera naveo je to što su u Vladi zaposleni najbolji studenti sa javnih univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *