TV K3

android aplikacija

instaliraj

Čubrilović: Egzodus sarajevskih Srba najveće etnično čišćenje nakon “Oluje”

Čubrilović: Egzodus sarajevskih Srba najveće etnično čišćenje nakon “Oluje”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da egzodus sarajevskih Srba predstavlja najveće etničko čišćenje poslije “Oluje” i Drugog svjetskog rata.

Čubrilović je naglasio da treba njegovati sjećanje na ovaj tragičan događaj za srpski narod kako se tako nešto nikada više ne bi ponovilo.

Prema njegovim riječima, ljudi koji su poslije toliko žrtava i uporne borbe opstali na svojim ognjištima bili su prisiljeni da, zbog nepovjerenja u vlast koja dolazi na njihove prostore, napuste domove sa svojim mrtvima.

“Ne želimo da se ikome desi ono što se desilo srpskom narodu u Sarajevu. Od 157.000 Srba koliko ih je živjelo u Sarajevu sada su postali statistička greška, između ostalog, i zbog tog egzodusa”, rekao je Čubrilović novinarima nakon posjete opštini Pale.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovaće sutra na Sokocu i Palama obilježavanju 23 godine od egzodusa sarajevskih Srba.

Skupštinska delegacija, koju će činiti potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Jovičević i poslanici Nataša Kulašinac i Savo Vulić, prisustvovaće u 12.00 časova pomenu poginulim borcima i polaganju vijenaca na vojničkom groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu.

Parastos poginulim borcima biće služen u 13 časova u Manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, a obraćanje zvaničnika i duhovno-umjetnički program uslijediće od 14 časova u Kulturnom centru Pale.

Ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 120.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, na Vojničko groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba

Institucije Srpske imaju veoma dobru saradnju sa opštinom Pale

Čubrilović je izjavio da institucije Srpske imaju veoma dobru saradnju sa opštinom Pale i da će planirani projekti o kojim ga je upoznao načelnik Boško Jugović sigurno dobiti podršku.

“Ovo je lokalna zajednica koja je gotovo udvostručila broj stanovnika i vjerujemo da je i to dalo doprinos njenom razvoju”, rekao je Čubrilović.

Čubrilović je izrazio nadu da će opština Pale, osim fakulteta koje ima, dobiti još neke institucije, poput sudova koji su neophodni kako stanovnici ne bi morali da idu 40 kilometara radi rješavanja najelementarnijih poslova.

On je naglasio da se Narodna skupština trudi da zakonskim rješenjima doprinese efikasnosti razvoja lokalnih zajednica i njihovom funkcionisanju.

Jugović je istakao da je na današnjem sastanku sagledan odnos lokalne uprave, odnosno Skupštine opštine Pale i Narodne skupštine Republike Srpske, te da je lokalno rukovodstvo upoznato o zakonima koji se u ovom trenutku donose u parlamentu Srpske, a koji su važni za lokalnu zajednicu.

“Razgovarali smo o konkretnim projektima za koje ćemo dobiti punu podršku, a riječ je o kapitalnim projektima izgradnje zgrada opštine i Policijske uprave Istočno Sarajevo, o izmještanju Toplane, kao i o proširenju obdaništa”, naveo je Jugović.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica.

Srna

Komentarišite

Your email address will not be published.