TV K3

android aplikacija

instaliraj

Beograd zatražio odgovor od Velike britanije o rezoluciji

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da u narednim danima očekuje odgovor od Velike Britanije o namjerama u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici, o kojoj još nisu počele konsultacije u Savjetu bezbjednosti UN.

Beograd zatražio odgovor od Velike britanije o rezoluciji

Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da je zamolio britanskog ambasadora u Srbiji Denisa Kifa da Velika Britanija informiše Srbiju o svojim namjerama, imajući u vidu da tekst eventualne rezolucije nije još poznat i da u narednim danima očekuje odgovor.

“O ovome još nisu započete konsultacije u UN i Savetu bezbedbosti. Savet bezbednosti je veoma značajno telo sa svojim procedurama i treba imati u vidu da se nikad nije desilo da nešto što je predloženo u izvornom obliku bude na kraju usvojeno”, rekao je Dačić novinarima u Palati “Srbija”.

On je rekao da Srbija nije članica Savjeta bezbjednosti, ali da je veoma zainteresovana za to pitanje.

Odgovarajući na pitanje da li je rezolucija vrsta pritiska na Srbiju, Dačić je odgovorio da prvo treba vidjeti šta u tom dokumentu piše.

Dačić je istakao da je Srbija protiv toga da se godišnjice zločina zloupotrebljavaju u političke svrhe, ali da je apsolutno nesporno odavanje počasti svim žrtvama, pa tako i onim u Srebrenici.

“Mi očekujemo da se na isti takav način svet odnosi i prema zločinima koji su počinjeni nad srpskim narodom”, rekao je Dačić.

Mediji su danas objavili da Velika Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici pred Savjetom bezbjednosti UN, a da su “glavne mete” ofanzive povodom obilježavanja 20 godina od dešavanja u Srebrenici Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik.

Mediji navode da se Velika Britanija na ovaj način priključila SAD i NJemačkoj, koje su već pokrenule svoje akcije za slabljenje Srpske i predsjednika Dodika.

Komentarišite

Your email address will not be published.