TV K3

android aplikacija

instaliraj

Albanci ispisali “UČK” na osnovnoj školi

Albanci ispisali “UČK” na osnovnoj školi

Na zgradi osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, grupa albanskih srednjoškolaca ispisala je danas grafit “UČK”, a direktor te škole Bratislav Đedović izjavio je da je škola više puta napadana, ali da se do danas nije desilo da usred dana, kada su tu i đaci i roditelji, neko napravi neki incident.

– Više puta je škola napadana, nekada i kamenicama, a sada usred dana, kada su i djeca i roditelji tu, neko se drznuo da preskoči ogradu i napiše grafit takve sadržine na zidu škole – kazao je Đedović.

Kako je naveo, prvo su intervenisali ljudi koji su se našli u školi i pomoćni radnici, a nakon toga su pozvali i policiju. Grupa Albanaca pobjegla je odmah nakon ispisivanja grafita, prije nego što je policija stigla, kazao je Đedović i dodao da su snimci sigurnosnih kamera na kojima je sve zabilježeno predati policiji: “Snimak je dat organima policije i nadam se da će oni preduzeti, bar su nam takvo obećanje dali, da će preduzeti sve da se ovo otkrije ko je i da se više ne desi”.

Predsjednik opštine Gračanica Srđan Popović navodi da je današnji incident plod situacije koja je prisutna nedjeljama unazad: “Nedjeljama unazad šalju poruke iz Prištine koje nikako ne doprinose smirivanju situacije i tenzije. Mogu da kažem samo da je ovo još jedan trag prošlosti, koji pokriva našu budućnost”.

Istovjetan grafit napisan je i na srpskoj kući u centru Lipljana, a mještani srpske nacionalnosti navode da su uznemireni, kao i da trpe teror od Albanaca.

– Malo nas koji smo ostali ovdje uvijek trpimo nasilje, teror. Teško je – rekao je jedan od mještana Lipljana, dok je drugi istakao da je uznemiren zbog današnjeg incidenta.

Mirjana Konstatinović, nastavnica u osnovnoj školi “Braća Aksić” u Lipljanu na čijoj su kući danas ispisani grafiti “UČK” , rekla je Tanjugu da su isti grafiti ispisani i na kapeli koja se nalazi u blizini škole: “Baš sam uznemirena. Policiji sam već dala izjavu u školi. Učenici su takođe bili uznemireni”. Konstatinović je dodala da je prošle godine, kada su takođe bile tenzije, grafiti bili ispisani na kući pored, odnosno na kući njenog strica: “U školi sam im rekla da je potrebno neko pojačanje. Ovo je prijeteće i uznemirujuće”.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, nakon incidenta u Lipljanu, apelovao je još jednom na međunarodnu zajednicu da preduzme hitne korake kako bi neprijatelji stabilnosti i mira u Prištini bili obuzdani i spriječeni u namjeri da destabilizuju čitav region: “Nacionalistička i šovinistička histerija među pojedinim Albancima već nedjeljama se generiše iz Prištine najavama formiranja takozvane ‘vojske Kosova’, i ispisivanje slogana ove vrste ne može se shvatiti drugačije nego kao prijetnja čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji”, naveo je Đurić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

(TANJUG)

Komentarišite

Your email address will not be published.