DNK otkriva svirepog ubicu Suzane Simikić

December 12, 2018, 6:53 pm

Istražioci u Brčkom ponovo su otvorili istragu “zaboravljenog” ubistva 15-ogodišnje Suzane Simikić, učenice osmog razreda osnovne škole, koja je svirepo zadavljena u maju 2001. godine, saznaje Srpskainfo.

Krunski dokaz trebao bi biti DNK trag, za koji istražioci smatraju da ga je ostavio ubica.

– Po nalogu Tužilaštva Distrikta Brčko, mještani sela u kojem je živjela ubijena djevojčica, kao i mještani okolnih mjesta, pozvani su da daju svoj DNK, koji će se uporediti sa biološkim tragom sa mjesta ubistva. Davanje DNK je na dobrovoljnoj osnovi, ali, naravno, biće zanimljivo vidjeti da li će neko odbiti saradnju – otkrio je izvor iz istrage.

Ubistvo djevojčice Suzane Simikić šokiralo je javnost zbog svoje svireposti. Učenica osmog razreda osnovne škole u Ražljevu, u Distriktu Brčko, ubijena je na povratku iz škole. Pronađena je u šumi kraj puta, nekoliko stotina metara od porodične kuće.

Put kući

Rekonstrukcijom ubistva utvrđeno je da je Suzana nakon nastave, oko 12 sati, izašla iz škole, te zajedno s drugaricama i ostalim učenicima koji koriste prevoz sačekala autobus i ušla u njega.

Izašla je oko 13 sati na uobičajenom mjestu, odnosno stanici nadomak porodične kuće. Na putu do kuće presreo ju je svirepi ubica.

Kako je vrijeme odmicalo, a Suzana se nije pojavljivala na kućnom pragu, Suzanini roditelji su kobnog dana, oko 14 sati, telefonom obavijestili dežurnu službu Policije Brčko Distrikta o nestanku njihove kćerke. Sat vremena kasnije to su uradili i lično u policijskoj stanici Suzanin otac i njena starija sestra.

Policija je krenula u potragu ne sluteći da će se prijava o nestanku pretvoriti u slučaj svirepog ubistva, koji će šokirati ne samo Brčake, već BiH i region.

Kolac zabijen u usta

Policijske patrole počele su potragu dionice od autobuske stanice, gdje je Suzana izašla iz autobusa, prema njenoj kući udaljenoj oko 600 metara. Potrazi su se pridružili i mještani obližnjih sela.

Oko 16 sati u šumi, nedaleko od autobuske stanice, pronađeno je beživotno tijelo nestale Suzane Simikić. Na prvi pogled vidjelo se da je ubijena na svirep način. Tijelo je bilo polunago, a drveni kolac bio je zabijen u njena usta. Utvrđene su brojne tjelesne povrede.

Obdukcija je utvrdila da devojka nije silovana, te da je smrt nastupila usljed gušenja. Vrijeme smrti bilo je oko 13 sati.

Prema daljoj rekonstrukciji ubistva, istražioci su utvrdili da je Suzana, nakon izlaska iz autobusa prešla put i kretala se njegovom lijevom stranom u pravcu kuće.

Svjedok

Ovu priču potvrdio je i jedan svjedok, koji je Suzanu primjetio dok je prolazio automobilom. To je ujedno bio posljednji put da je maloljetnu djevojku neko vidio živu.

Niko nije primjetio bilo kakve druge osobe koje su bile u blizini ili neko vozilo.

– Ovo se gotovo po pravilu dešava kada je ubica neko iz komšiluka, neko ko je dobro poznavao žrtvu. Da je neko sa strane pokušao na silu uvući djevojku u automobil ili drugo vozilo, sigurno je da bi naišao na otpor. Postoji sumnja da je svirepo ubistvo uradio neko iz komšiluka, pa je sada istraga usmjerena na mještane – objasnio je izvor iz istrage.

Konsultovan i FBI

Zanimljivo je da je prije par mjeseci i zamjenik šefa Policije Brčko distrikta otkrio da postoje određeni pomaci u istrazi, ali nije otkrivao detalje.

Inače, tokom istrage obavljeno je više od 800 informativnih razgovora. Ispitivani su svjedoci, rađene su stotine provjera. Obavljeno je stotinak vještačenja. Određene ekspertize rađene su u Zagrebu, Beogradu, Tuzli, Poljskoj.

Konsultovani su i stručnjaci američkog FBI, a raspisana je i novčana nagrada od 50.000 maraka za informaciju o ubici, ali ništa nije dovelo do rasvjetljavanja zločina.

Majka umrla od tuge

Sara Simikić (56), majka ubijene Suzane, nije mogla izdržati tugu zbog gubitka kćerke i 26. maja 2010. godine, prema zvaničnoj policijskoj evidenciji, skočila je u bunar kod porodične kuće i izvršila samoubistvo.

Komšije su nakon nove tragedije u porodici Simikić ispričale da je Sara sve vrijeme govorila da ne može živjeti bez Suzane, ali da niko nije vjerovao da će dići ruku na sebe.

(Srpskainfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *