Za saniranje štete od mraza u poljoprivredi ne postoje namjenska sredstva

June 16, 2017, 6:44 am

Poljoprivredni proizvođači u Srpskoj upućeni su na osiguravajuća društva jer za saniranje štete od mraza u poljoprivredi ne postoje namjenska sredstva.

Zbog nedovoljne informisanosti i ekonomske situacije ,malo je onih koji se odluče da plate skupo osiguranje.

Ova vrsta osiguranja jedna je od najrizičnijih i za osiguravajuća društva.

Nikola Vukelić kaže da je imao loše iskustvo sa osiguravjućom kućom jer je, nepažnjom, osigurao voćnjak od osnovnih rizika- požara, groma i poplave, u šta mraz i led nisu bili uključeni.

– Ne postoji osiguranje koje želi da vam osigura voćnjak od mraza i leda u Republici Srpskoj, dok takva osiguranja postoje u Sloveniji i Hrvatskoj, dodaje Vukelić.

Razlog tome mogao bi da bude i taj što je upravo osiguranje usjeva i plodova jedno od najrizičnijih i za osiguravajuća društva.

Premija osiguranja nije mala, pa se odlučuju samo na osiguranje od osnovnih rizika, požara, groma i gada a trebalo bi da se osiguraju i od ostalih rizika, ističe Stanija Divljak.

U resornom ministarstvu kažu da je prošle godine voćarima isplaćeno od 100 do 200 maraka po hektaru za saniranje posljedica mraza.

– Ako Vlada Republike Srpske procijeni da je mraz ugrozio voćarsku proizvodnju toliko da ne može da se zanovi u narednoj godini ili na neki način obnovi, onda se moraju izdvojiti dodatna sredstva za saniranje tih posljedica, navodi Gordana Rokvić, savjetnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iako im ekstremni klimatski uslovi od kojih zavise njihovi prinosi, proteklih nekoliko godina ne idu naruku, evidencije pokazuju da procenat osiguranih nije na zadovoljavajućem nivou.

 

(RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *