Mataruga: Zaustaviti “odliv mozgova”

June 16, 2017, 6:43 am

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga, koji u Parizu učestvuje na Trećoj zajedničkoj naučnoj konferenciji o zapadnobalkanskom procesu/berlinskom procesu, izjavio je danas Srni da u Francuskoj traju razgovori o formiranju fondacije za podršku mladima sa zapadnog Balkana.

Mataruga je naveo da je cilj formiranja ove fondacije da mladi, kroz istraživanje, rad i formiranje laboratorija ostanu u matičnim zemljama i da se zaustavi takozvani “odliv mozgova”.

“Pregovaramo oko konstituisanja fonda, iznalaženja sredstava i raspodjele novca”, rekao je Mataruga.

On je naveo da je druga važna tema konferencije edukacija i inovacije u funkciji povećanja broja zaposlenih na području zapadnog Balkana.

“Nakon povratka napravićemo detaljan izvještaj o ovim temama, koji ćemo predložiti ministrima, jer bi oni trebalo da sredinom jula u Trstu učestvuju na sastanku na kome će definitivno biti odlučeno da li ovi projekti idu dalje ili ne”, poručio je Mataruga iz Pariza.

On je dodao da se trodnevna konferencija, koju organizuje Francuska akademija nauka u saradnji sa Njemačkom akademijom nauka “Leopoldina”, završava sutra.

Ovogodišnja konferencija održava se pod motom “Pretvorite ideju u akciju: Investirajte u mlade naučnike i poslovni rast”, a fokusirana je na istraživačke Fondacije “Nikola Tesla” za podršku mladim istraživačima na prostoru Balkana, te definisanje preporuka u okviru “Akcionog plana za pametni rast zapadnog Balkana”.

Cilj konferencije jeste da obezbijedi formalne preporuke za samit šefova država i vlada zapadnog Balkana, koji će biti održan 12. jula u Trstu.

Na konferenciji u Parizu učestvuju predsjednici akademija nauka svih balkanskih zemalja, te francuske, njemačke i italijanske akademije nauka, rektori najvećih univerziteta balkanskih zemalja, predsjednici rektorskih konferencija Francuske, Italije i Njemačke, kao i istaknuti istraživači i rukovodioci naučnih centara i instituta sa navedenog prostora.

Osim Mataruge, sa prostora BiH na konferenciji u Parizu učestvuju predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloš Trifković i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

 

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *