U Sarajevu održan protest samostalnog sindikata državnih službenika (VIDEO)

September 22, 2022, 3:19 pm

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenih u Institucijama BiH organizovao je danas sedmi protest u Sarajevu ispred zgrade zajedničkih institucija BiH.

Predstavnici sindikata ističu da njihov poslodavac ima “maćehinski odnos” prema njima već 13 godina jer je najnovijim povećanjem radnica dobila veću platu za 60 KM, a ministar za 500 KM.

“Tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora jer smo jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa državnim službenicima kaže Salih Karčić, predsjednik Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenih u Institucijama BiH.

Osnovica za obračunavanje plata je 535 KM, a donijeta je 2009. godine. Tada je potrošačka korpa bila 1.400KM, a u mjesecu augustu ove godine ona je iznosila 2.900 KM, ističe Karčić.

Iz Sindikata ističu da im je cilj da imaju potpisan kolektivni ugovor sa kojim dobijaju pravnu i ekonomsku zaštitu, da im osnovica za obračun plate za 2023. godinu bude 650, da se naknada za prevoz, prema zakonu, isplaćuje u 100 odstotnom iznosu, a ne 60 odsto troškova kao sada.

Iz sindikata su podsjetili da su se obraćali Predsjedništvu, Savjetu ministara, predsjednicima vladajućih stranaka, međunarodnoj zajednici, OHR-u i svim ambasadama ali su se svi oglušili o njihove zahtjeve.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *