U Kladarima kod Srpca organizovani „Dani polja kukuruza“ (FOTO/VIDEO)

September 19, 2023, 1:44 pm

Manifestacija „Dani polja kukuruza“ organizovana je danas u Kladarima kod Srpca na imanju Đure Cvijića. U njegovoj njivi 15 selekcijskih kuća izložilo je svoja sjemena za ogled  sa 46 hibrida kukuruza.  Ovu tradicionalnu akciju posjetio  je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić.

U izuzetno složenoj godini ključna je edukacija poljoprivrednika čemu i služe ovakve manifestacije. Ogledne njive pokazatelji su najboljih  sorti ibrida kukuruza u smislu prinosa i kvaliteta pri čemu se nastoji maksimalno iskoristiti domaće resursi obradivog zemljišta. Sve ove informacije služiće za Poljoprivredni pravilnik RS od iduće godine, kaže ministrar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

Na sreću ratara područje Lijevče polja i Srbca zaobišlo je olujno nevrijeme koje je uništilo usjeve u drugim regijama. Da bi se izbjegli enormni gubitci ključno je origuranje usjeva i pametna primjena  upozorava ministar te  dodaje da će dodatna sredstva biti obezbijeđena baš za ovu namjenu.

Prinose od ogledne njive domaćin parcele Đuro Cvijić procjenjuje na nekih 5o tona. Đubrivo od peradarstva, smatra Đuro, jedan je od osnovnih faktora pored navodnjavanja zbog čega njegove ratarske kulture uspjevaju.

Od ovogodišnjih devet ogleda kukuruza u organizaciji Ministarstva poljoprivrede očekuju se rod od 5,5 do 10 tona po hektaru, zavisno od lokacije i tipa zemljišta.

Izvor: K3 TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *