Šmit o domaćim političarima: Kao da majmuni nastupaju u cirkusu; Nešić: Apel Njemačkoj da povuče Šmita (FOTO/VIDEO)

September 19, 2023, 1:46 pm

Saga se nastavlja – uvredama! Majmuni u cirkusu – tako je Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika opisao političare u BiH, a političari iz Republike Srpske, konkretno lider DNS-a Nenad Nešic, apeluje na Njemačku da Šmita povuče.

Političari u BiH su “očigledno izgubili nit”, kaže to njemački diplomata Kristijan Šmit, a zbog osporavanja njegovog diplomatskog statusa, domaće političare opisuje “kao da majmuni nastupaju u cirkusu”. Komentarisao je i postupke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodeći da “Dodik pokušava da napadne dvije institucije koje njemu ne odgovaraju, jedna je OHR, a druga Ustavni sud BiH”.

(Foto: Arhiva)

“Ni (predsjednik Republike Srpske) Dodik ne stoji iznad zakona, mislim da on to nije sasvim dobro shvatio. On nije ni sultan niti je austrijski niti kineski car. Ovo je kao pozorište. Ovo je kao da majmuni nastupaju u cirkusu”, istakao je Šmit za podkast “Oslobođenja”.

Komentarišući kvalifikaciju “majmuni u cirkusu”, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić apelovao da Njemačka što prije povuče Šmita. Nešić je Šmitovu izjavu ocijenio kao bruku i sramotu.

“Još jednom apelujem da ga Njemačka, koju poštujemo i uvažavamo, što prije povuče ako već nema namjeru sam da ode. Ako je zaista dao takvu izjavu da političare iz Republike Srpske doživljava kao majmune, onda zaista ne znam koji će majmun sjesti s njim da razgovara, i to ne kao s visokim predstavnikom, jer on to nije, nego kao sa diplomatom jedne moćne zemlje”, rekao je Nešić.

(Foto: Arhiva)

Reaguju i iz SNSD-a, navodeći da Šmit više ne može da kontroliše svoju histeriju i mržnju prema srpskom narodu i Republici Srpskoj. Sanja Vulić, šef Kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, reagujući na Šmitovo pismo upućeno izabranom srpskom članu Predsjedništva BiH u kojem pita “šta nije jasno u odgovoru sekretara UN” u vezi sa njegovim imenovanjem, upitala je Šmita šta mu nije jasno i gdje mu je rezolucija Savjeta bezbjednosti?

(Foto: Arhiva)

“Šta Vama, turisto, nije jasno? Najjednostavnije rečeno, Vi nemate rodni list. Vi ste politička prevara, čovjek koji razgrađuje Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i persona koja ugnjetava Republiku Srpsku” – rekla je Sanja Vulić, šef Kluba poslanika u PD PS BiH.

(Foto: Srna)

Dok pljušte optužbe i uvrede na političkoj sceni, i dalje se polemiše o Šmitovom diplomatskom pasošu. Stručnjak za međunarodne odnose Lučiano Kaluža kaže da je mnogo faktora koji bacaju sumnju na regularnost boravka Kristijana Šmita u BiH i da je proceduru provelo Ministarstvo spoljnih poslova, a ne Predsjedništvo BiH. Kaže da ne zna kako je tekla procedura, ali da je mišljenja da je diplomatska nota u MIP upućena iz OHR-a i da onaj ko je uputio zahtjev za akreditaciju Šmita morao je da uputi i adekvatnu odluku o njegovom imenovanju.

(TV K3 – Foto: Arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *