Tajna odluka Tribunala: Oficir RS Momir Nikolić pušten iz zatvora prošlog ljeta

October 12, 2015, 5:09 pm

Odlukom predsjednika Tribunala Teodora Merona, Nikolić je iz zatvora u Finskoj pušten 1. jula prošle godine. Ta odluka Tribunala držana je u tajnosti do danas, kada je objavljena.

Nikolić, koji je bio načelnik za bezbjednost Bratunačke brigade VRS, bio je prvi srpski oficir koji je pred Tribunalom, u maju 2003. godine priznao da je kriv zbog učešća u sprovođenju operacije sistematskog ubijanja oko 7.000 muslimanskih muškaraca i deportacije žena i djece iz Srebrenice.

Prvostepenom presudom, Nikolić je bio osuđen na 27 godina zatvora, ali je apelaciono vijeće Tribunala djelimično usvojilo njegovu žalbu i izreklo mu pravosnažnu presudu od 20 godina.

Momir Nikolić bio je ključni svjedok optužbe u procesima protiv optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici – Radovana Karadžića, Ratka Mladića, oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom i drugih. U pritvoru Tribunala, Nikolić je bio od 2002. kada je uhapšen u BiH, a 2007. je prebačen na izdržavanje kazne u Finskoj.

Donoseći odluku o prijevremenom puštanju Nikolića na slobodu, predsjednik Tribunala Meron je u obzir uzeo povoljan izveštaj finskih vlasti o Nikolićevoj rehabilitaciji, ali i ocjenu haškog tužilaštva da je Nikolić u značajnoj mjeri sarađivao.

Sudija Meron procijenio je da ti argumenti u korist oslobađanja prije isteka kazne imaju veću težinu od veoma teške prirode zločina u kojima je Nikolić, po sopstvenom priznanju, učestvovao i činjenice da on nije izdržao dvije trećine kazne, što je do sada u praksi Tribunala bio uslov za prijevremeno puštanje na slobodu.

 

Agencije

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *