Dodik: Stav Savjeta za spoljne poslove EU- branjenje ranijih nedjela

October 12, 2015, 6:25 pm

Ovakav stav Savjeta za spoljne poslove EU branjenje je ranijih nedjela i kršenja međunarodnog prava, poručio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

On je dodao da Savjet ima pravo da se bavi time, ali je neshvatljivo da zaključuje na osnovu spekulacija iz Sarajeva i na bazi toga “ostaje u domenu zabluda”.

A šta kaže struka?

Pravo raspisivanja i održavanja referenduma u Republici Srpskoj o pravosuđu je neosporno i zasnovano na Ustavu Srpske. U pogledu Ustava BiH, kažu, ne predstavlja izazov, niti ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, niti degradira bilo koje reformske napore i putanju u socio-ekonomskom razvoju te države, kao što to tvrde pojedini ministri u Sarajevu. Veliki dio odgovornosti, kada je riječ o problemima pravosuđa na nivou BiH, snosi Evorpska Unija, poručio je predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Priča o Sudu i Tužilaštvu nije nova, ali na ovaj način Evropljani su se direktno u sve to upleli, kaže predsjednik Dodik. Kada bi pročitali o čemu je riječ i kakvo je referendumsko pitanje, onda bi, poručuje, vidjeli da to nije urušavanje teritorijalnog integriteta: “Očigledno da BiH ima problem sa teritorijalnim integritetom jer ga svi brane, a kada nešto braniš, onda tu nešto nije dobro. BiH, koju oni prizivaju da bude suverena ili bi trebalo da bude na evropskom putu, treba da donosi sama svoje odluke, a ne na ovaj način da se posmatra kao pastorče ili kao neko kome treba da se drže predavanja. Evropa snosi dio odgovornosti kada je riječ o problemima pravosuđa na nivou BiH”.

Za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Denisa Zvizdića, ali i za predstavnike Evropske unije, najavljeni referendum u Republici Srpskoj je zabrinjavajući. Kao argument navode njegovu neustavnost.

“Smatramo ga protivustavnim i protivzakonitim sa aspekta nivoa BiH, jer se radi o nadležnostima BiH. Evo ja još jednom pozivam one koji odlučuju o tome da se ne ulazi u takve retrogradne procese, pogotovo zbog činjenice da već postoje otvorene procedure i na nivou BiH i entiteti koji u dogovorenoj dinamici mogu dovesti do onih zakonskih rješenja koji će značiti poboljšanje pravosudnog sistema u BiH”, navodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

Evropski predstavnici u Bih smatraju da pitanje referenduma odvlači pažnju od ključnih pitanja, koja su socio-ekonomske prirode, ali priznaju da postoji problem u funkcionisanju pravosudnog sistema u BiH.

Lars Gunar Vigemark, specijalni predstavnik EU u BiH navodi da su saglasni sa potrebom reformisanja pravosudnog sistema. “Ali način da se problemi riješe nije da održavate referendum u jednom od entiteta BiH. To neće donijeti željene rezultate”, istakao je Vigemark.

“Stav da ne treba referendum i da se nešto rješava kroz dijalog, strukturalni pogotovo, govori o tome da se ovdje samo vježbaju sa nama. Da bi neko imao strukturalni dijalog sa EU, ta zemlja bi morala da bude kandidat za EU, pa bi EU trebalo da nama da poglavlja da mi pregovaramo”, kategoričan je predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Pravo na referendum garantovano je Ustavom Republike Srpske i ni na koji način ne ugrožava BiH.

Mile Dmičić, savjetnik predsjednika NSRS: “U pogledu ustava BiH ne predstavlja izazov niti ugrožava njen integritet. U pogledu ref.pitanja možda je moguće govoriti u smislu da je nedovoljno shvatanje i prihvatanje, da je riječ o provjeri pol. volje građana prema jednoj od grana vlasti koja se direktno odnosi na njih. Podsjetimo da je visoki predstavnik donošenjem zakona i sudu zapravo prenio dio nadležnosti na BiH u oblasti pravosuđa i time stvorio osnov za osnivanje drugih institucija, poput VSTS”.

Potpuno odvojen proces je strukturalni dijalog, koji je i danas afirmisan kao mogućnost za značajno unapređenje rada pravosudnih institucija na nivou BiH.

“U više navrata su sa kompetentnih adresa stizale različite primjedbe i sugestije vezane za rad pravosuđa na nivou BiH. Republika Srpska, Ministarstvo pravde i Vlada Republike Srpske daje značajan doprinos unapređenju strukturalnog dijaloga i ja sam uvjeren da možemo postići vrlo kvalitetna rešenja”, naglašava Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Zamjena za strukturalni dijalog, odnosno pokušaj da se njime utiče na to da se ne održi referendum, nije dovoljno uvjerljiv argument za struku. Potrebno je, kaže Dmičić, da se pravosuđe reformiše u skladu sa Dejtonom i u kontekstu državnog uređenja BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *