Mogerini: Možemo da razgovaramo sa Asadom

October 12, 2015, 5:06 pm

“Ne isključujem mogućnost direktnih razgovora sa predstavnicima Asadovog režima”, rekla je Mogerini novinarima nakon današnjeg sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU posvećenog situaciji u Siriji i migrantskoj krizi.

Dosadašnji zvaničan stav EU je bio da sa Asadom ne treba pregovarati i da je njegov silazak sa vlasti neophodan uslov za okončanje građanskog rata u Siriji.

“Treba biti realan: Asad još sjedi u Damasku, a ‘Islamska država’ širi teritoriju”, kazala je Mogerini i dodala da se ministarski savjet EU danas složio da svi politički faktori koji mogu da utiču na situaciju u Siriji, uključujući Asada, treba da budu uključeni u politički proces radi okončanja nasilja.

Mogerini je ponovila svoju jutrošnju ocjenu da je ruska vazdušna intervencija u Siriji usmerena ne samo na ID i druge terorističke organizacije, već i na umerenu opoziciju, te je stoga “opasna i zabrinjavajuća” i pozvala Rusiju da se umesto toga angažuje u nalaženju političkog rešenja.

Rusija može da igra važnu i konstruktivnu ulogu i spremni smo da se angažujemo oko toga”, kazala je ona.

Ministri 28 zemalja članica doneli su danas zaključke u kojima su snažno podržali napore specijalnog izaslanika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da počne politički dijalog u Siriji i osudili ubijanje civila i uništavanje svjetske kulturne baštine koje sprovodi ID.

Oni su sem toga zatražili intenzivniju saradnju EU sa Turskom i zemljama Zapadnog Balkana kako bi se rješila migrantska kriza.

 

Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *