Premijeri: Pruga Beograd-Budimpešta dobra za region i Evropu

December 17, 2014, 9:40 am

Kineski premijer Li Kećijang je nakon potpisivanja dva sporazuma o saradnji srpske i mađarske železnice, kao i carinskih organa koje su potpisali predstavnici tih zemalja, rekao da će ta pruga doprineti razvoju i Srbije i Mađarske, služiti na dobrobit ljudi koji u njima žive i da je u interesu te dve, ali i drugih zemalja.

Kako je rekao, to će omogućiti da se interes i Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope što bolje i brže ostvaruju i to će podstaći ekonomiju i doneti benefite i Kini i zemljam Evrope.

Prema njegovim rečima, EU je najveći trfovinski partner Kine i potrebno je da se povećaju dalji privredi odnosi, a ova pruga će u tome odigrati značajnu ulogu.

Kećijang očekuje da će pruga biti zavrsena za dve godine i biti na korist kako Kine tako i zemalja CEE i EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ovo za Srbiju veliki i važan dan, da će doneti ne samo razvoj industrije i železnice već i još veću povezanost sa Mađarskom , Makedonijom i daleko brži protok putnika i roba.

Prema rečima srpskog premijera, taj put će se skratiti sa 8 sati na 2.4 sata, što je brže nego da se ide i autoputem.

Kako je rekao, ovako veliki instrafrastrukurni projekat doneće nova radna mesta.

Srpski premijer zahvalio je premijerima na razumevanju i na saradnji i poručio da će se sve uraditi kako bi se ovaj projekat što pre i u roku ostvario.

Treći samit premijera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope nastavljen je danas u beogradskom Hotelu Hajat sastankom premijera Srbije, Kine, Mađarske i Makedonije.

Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *