Lozana- Ima li dogovora o nuklearnom programu Irana?

March 31, 2015, 10:36 am

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su jučerašnji razgovori pružili nadu, ali da su “lukava pitanja ostala neriješena”. Ministri žele da ograniče iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Iran insistira na tome da je njegov nuklearni program namijenjen u mirnodopske svrhe, ali svjetske sile sumnjaju da Teheran želi da izradi nuklearno oružje. Posljednji sati pregovora u Lozani odvijaju se između ministara Velike Britanije, SAD, Francuske, Kine, Rusije i Njemačke sa iranskim šefom diplomatije Mohamedom Džavadom Zarifom. Prisutna je i šefica spoljnih poslova EU Federika Mogerini.

Kineski ministar Vang Јi rekao je da su maratonski pregovori ušli u finalnu fazu i da je “oprezno optimističan”.

– Razlike između strana se smanjuju – ocijenio je Јi.

Pregovori su trajali do kasno noćas i jutros su nastavljeni. Očekuje se da će se doći do dogovora koji će biti okvir za finanalni ugovor. Niko od učesnika pregovora nije komentarisao šta će se dogoditi ako izostane dogovor.

Predstavnik Irana Abas Aradži izrazio je nadu u postizanje dogovora.

Ministri najjačih država svijeta traže od Irana da prekine sve nuklearne aktivnosti, odnosno da one budu limitirane i pod nadzorom narednih 10 godina. Iran zahtijeva da se ukinu sankcije UN, odmah nakon postizanja dogovora, a ako ga Teheran prekrši, sankcije će biti ponovo nametnute.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *