Vučić: Koriste Šešelja da bi nas kaznili

March 31, 2015, 10:38 am

Aleksandar Vučić je u autorskom tekstu za Politiku, povodom odluke Haškog tribunala o povratku Vojislava Šešelja u Hag, naglasio da ovako ili onako, Srbija ima samo jednu, veliku i važnu obavezu – to je da očuva stabilnost, obezbijedi nastavak ekonomskih reformi i poštovanje političkih sloboda.

“Prije samo nekoliko mjeseci, mnogi kojima se nije dopao izborni rezultat, kao ni politička dominacija Srpske napredne stranke, krenuli su u žestoku kampanju širenja straha od Šešeljevog povratka iz Haga”, ukazao je Vučić.

Govorili su, naglasio je premijer: “Napustićete vladu čim sleti na aerodrom. Izgleda da je neko, negdje, pogrešno izračunao da je Vojislav Šešelj faktor koji može da uzdrma mene i Vladu Srbije, pa je, u skladu s tim, počeo da ga koristi kao strašilo iz kutije”.

Prema njegovim riječima, kad im se ne sviđa to što Srbija radi, što ima svoj stav, što neće na dugme da uvodi sankcije, što hoće sa svima da bude prijatelj, a ne neprijatelj – oni ga puste iz kutije: i čekaju da se mi prestravimo.

“Kada im se čekanje oduži, a mi nastavimo da, bez straha, sprovodimo suverenu politiku, kada samo izađem i kažem da nećemo zaboraviti, nikada, nijednu od žrtava NATO bombardovanja – oni ga vraćaju u kutiju i opet čekaju da mi umremo od straha”, nastavio je Vučić.

Kako je rekao, nema tu ni prava, ni pravde, a nema nažalost ni Vojislava Šešelja. “Ima samo pogrešnih pokušaja da se kazni Vlada Srbije i njena politika”, ocenio je Vučić.

“Kažem pogrešnih, zato što sam, odavno, otvoreno rekao da nemam namjeru da budem prepreka Srbiji. Ni na njenom putu kao Evropi, niti u odnosima sa svijetom. I ako neko misli da sam ja prepreka, neka samo to jasno saopšti, ne mora da se služi jeftinim trikovima”, piše u autorskom tekstu premijer Srbije.

Dodao je da baš kao što nema potreba da se, dvadest godina poslije rata i zločina, od čijeg rasvetljavanja je baš Srbija najmanje bježala, još ne zna ni ko je za njih kriv ni koju kaznu treba da plati, nego se suđenja i optuženi koriste da bi se neko plašio i ucjenjivao.

“To, na kraju, nisu zaslužile ni žrtve. Nama je, na cijelom Balkanu, poslije svega što smo doživjeli, potrebna politika otvorenih karata, jasna i nedvosmislena i upravo takvu politiku imamo namjeru i da sprovodimo. Ona je naša legitimacija i mogu svakome, u svakom trenutku, da je pokažem bez ikakvog straha”, naglasio je Vučić.

Prema njegovim riječima, nema razloga da je krije, niti da se krije iza bilo koga, pošto je dobio na izborima.

“Zato, danas mogu mirno da poručim i drugima da prestanu da se kriju iza kutija, i u kutijama, već da izađu pred građane Srbije i kažu šta hoće od njih. I neka se ne plaše odgovora. Srbija, i to smo pokazali prije neki dan, obilježavajući godišnjicu bombardovanja, i sjećajući se žrtava, zna da prašta. Oprostiće im Srbija i mnoga druga djela, jer mi znamo gdje je naša budućnost”, poručio je premijer.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *