Lagumdžija: Iskoristiti podatke iz “Skaj” i “Anom” aplikacija

November 18, 2022, 1:39 pm
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Halil Lagumdžija poručio je danas da policijske agencije i tužilaštva maksimalno iskoriste sve podatke iz “Skaj” i “Anom” aplikacija da bi se otkrile kriminalne radnje i organizacije, kao i njihovi članovi.

– Naglašavam da informacije iz aplikacija “Skaj” i “Anom”, koje su policijskim agencijama BiH proslijeđene, u načelu predstavljaju izvanredne inicijalne informacije veoma korisne za rad policijskih agencija i tužilaštava u BiH u otkrivanju radnji i počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala – naveo je Lagumdžija.

Lagumdžija je napomenuo da inicijalne informacije dobijene dešifrovanjem tih aplikacija sudovi i tužilaštva iskoriste u borbi protiv protiv organizovanog kriminala i da mu je želja u toj borbi pravosudne institucije izađu kao pobjednici.

On je istakao da će pribavljene dokaze sudovi u BiH cijeniti u konkretnim predmetima, uzimajući u obzir najviše standarde koji proizlaze iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, te drugih pozitivnih pravnih propisa.

Lagumija je rekao da se kao predsjednik VSTS-a BiH generalno suzdržava od komentara o konkretnim postupcima koji se procesuiraju pred pravosudnim organima, ali je dodao da se u jednom od intervjua osvrnuo i na pitanja vezana za aplikacije Skaj i Anom s ciljem da se javnosti poruči da su pravosudna zajednica i VSTS svjesni značaja ove tematike za cjelokupno društvo.

On je zahvalio za priliku koja se pružila pravosuđu BiH i agencijama za provođenje zakona da se na temelju navedenih podataka kvalitetno i odlučno bore protiv organizovanog kriminala.

– Moja želja, lična i profesionalna, jeste da iz te borbe izađemo kao pobjednici – zaključio je Lagumdžija.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *