U Gimnaziji Prnjavor kampanja “Stop vršnjačkom nasilju” (VIDEO)

November 18, 2022, 12:57 pm

Kampanja ministarstva unutrašnjih poslova “Stop vršnjačkom nasilju” provodi se širom Srpske kako bi se djeca školskog uzrasta edukovala o posljedicama lošeg ponašanja, poput vršnjačkog nasilja.

Pripadnici Policijske stanice Prnjavor posjetili su prnjavorsku Gimnaziju i učenicima prvih razreda održali predavanje na temu vršnjačkog nasilja.

Fizičko, psihičko ili sajber nasilje, sve je učestalije među osnovcima i srednjoškolcima. Da li zbog dostupnosti društvenim mrežama ili iz nekog drugog razloga nije poznato, ali činjenica je da je stanje među školarcima alarmantno.

Upravo zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova provodi kampanju “Stop vršnjačkom nasilju”. Vršnjačko nasilje može da preraste u narušavanje javnog reda i mira i ako u školi njihovo ponašanje bude tolerisano na način da niko ne obraća pažnju, kasnije u društvu ćemo imati ljude koji će praviti probleme, kažu nadležni.

“Jedan od zadataka kampanje je i postizanje dobre komunikacije sa direktorima škola i prosvjetnim radnicima, ali i roditeljima i djecom, kako bi problemi bili uočeni na vrijeme, bili identifikovani konfliktni pojedinci i spriječena eskalacija vršnjačkog nasilja”, izjavila je Miloševićeva novinarima.

U prvih devet mjeseci ove godine na području Srpske registrovana su 33 slučaja vršnjačkog nasilja, dok je na području Prnjavora evidentiran jedan slučaj vršnjačkog nasilja.

U prnjavorskoj Gimnaziji nemaju zabilježenih slučajeva vršnjačkog nasilja, ali svakako preventivno djeluju da do nasilja i ne dođe.

“Imamo dobru saradnju sa Policijskom stanicom u Prnjavoru, zajednički djelujemo preventivno kroz predavanja kao što je današnje ili naši profesori i stručna služba na časovima odjeljenske zajednice drže edukativna predavanja, organizuju radionice o temama koje su značajne za adolescente”, rekla je Ostojićeva.

Činjenica je da smo iz dana u dan svjedoci vršnjačkom nasilju, ali i nasilju prema profesorima od strane učenika.

Nedavni slučaj je svakako onaj iz Srbije, kada su učenici srednje Tehničke škole u Trsteniku maltretirali profesoricu, omalovažavali je, a potom i izvukli stolicu na kojoj je sjedila. Sve to snimili su mobilnim telefonom, a snimak postavili na društvene mreže.

Na pitanje da li smo zaboravili kako se prosvjetni radnici trebaju poštovati i gdje je nestala kultura kod osnovaca i srednjoškolaca, direktorica prnjavorske Gimnazije odgovara.

“Vršnjačko nasilje u školama je u trendu poslednjih nekoliko godina, ali ipak sve zavisi od kućnog vaspitanja djece od najranijeg uzrasta. Prosvjetni radnici ulažu maksimalne napore u vaspitnom radu s djecom, ali ukoliko nema podrške iz porodice – izostaju i pravi rezultati”, dodala je Ostojićeva.

Vjerovaćemo da će preventivna kampanja “Stop vršnjačkom nasilju” koju MUP provodi do 5. decembra imati uticaja na školarce kako bi shvatili da je važnije drugarima pomoći, a ne širiti netrpeljivost i nasilje.

TV K3

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *