ISIL se širi u Libiji, Britanija planira akciju

December 12, 2015, 11:29 am

Taj list, pozivajući se na izvor iz britanske vlade, navodi da zvaničnike Forin Ofisa i Ministarstva odbrane “izuzetno brine” brzo napredovanje Islamske države i drugih ekstremističkih grupa u Libiji i da razmatraju plan za intervenciju u toj zemlji.

Izvor iz vlade navodi da su ministri nadomak usvajanja plana za slanje vojne podrške evropskim saveznicima u cilju da se porazi ISIL u Libiji.

Francuski premijer Manuel Vals je juče pozvao međunarodnu zajednicu da proširi napore u borbi protiv džihadista i na Libiju.

“Mi smo u ratu, imamo neprijatelja protiv kojeg moramo da se borimo i da ga porazimo u Siriji, Iraku, a uskoro i u Libiji”, naveo je Vals.

Ujedinjene nacije procenjuju da je u Libiji, u kojoj vlada haos od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. godine, prisutno 2.000 do 3.000 džihadista i da ISIL kontroliše dio obale Sredozemnog mora u blizini grada Sirte na sjeveru Libije.

To novo uporište džihadistima omogućava da drže kampove za obuku na samoj granici sa Evropom i daje im slobodan pristup da napadaju brodove zapadnjačkih zemalja na moru.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *