Salkić: Vlast treba zajedno sa Bošnjacima i Hrvatima da odluči kada će biti dan RS

December 12, 2015, 11:27 am

Salkić smatra je odluka Ustavnog suda BiH (koji je ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske) ispravljanje nepravde prema svim stanovnicima RS koji nisu srpske nacionalnosti.

„Naši privrednici na dan RS moraju da istaknu zastave entiteta i da ne rade taj dan koji je ustvari krsna slava“, kazao je Salkić.

Naglasio je da Republika Srpska ne bi postojala bez Dejtona, te da je Ustavni sud dio Dejtonskog sporazuma i morao bi da se poštuje.

„Sjećamo se reakcija kada su ukinuti prefiksi srpski, kada je ukinut grb i himna, sve su reakcije bile burne, ali su vremenom prihvaćene, jer su to odluke sudova. Vlast RS bi trebala zajedno sa Bošnjacima i Hrvatima da donese odluku kada će biti dan tog entiteta „, istakao je Salkić.

Međunarodna zajednica, po njegovim riječima, nema drugu mogućnost osim da traži provedbu ove odluke.

„Jasan je stav OHR-a, Evropske unije i SAD-a, a oni su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Visoki predstavnik je rekao da on ne bježi od bonskih ovlasti u slučaju nepoštivanja Ustavnog suda“, kazao je Salkić.

Na pitanje o referendumu u RS, Salkić je prokomentarisao da je vrlo teško da će se ijedan referendum desiti jer se oba referenduma tiču nečega što nije u njihovoj nadležnosti.

„Oni mogu građane samo pitati koji drugi dan žele da bude dan RS, pa da na osnovu tih smjernica vode politiku“, dodao je Salkić.

U vezi izmjena Izbornog zakona Salkić smatra da bi trebalo mijenjati dio tog zakona koji se tiče biračkih odbora.

„Pitanje je da li je povećanje praga dobro za Bošnjake u RS, ali je evidentno da u lokalnim zajednicama imamo dužnosnike izabrane sa 200 glasova svoje familije, koji prave najviše problema… Birački odbori na nekim mjestima namještaju da je na izbore izašlo od 80 do 90 posto glasača i trebalo bi mjenjati dio Izbornog zakona koji se tiče biračkih odbora“, izjavio je Salkić.

Govoreći o održivom povratku Salkić je istakao da svaki Bošnjak iz entiteta RS voli svoje ognjište i svoj kraj, ali da postoje barijere preko kojih ne mogu da pređu, a to je posao i finansijska stabilnost.

„Kada bi firme iz Federacije ojačale svoje kapacitete i prebacile svoje aktivnosti u RS, na takav način bi podržali povratak jer bi se otvorila prilika za posao. Ekonomija bi postala integrirajući faktor za cijelu BiH, jer privrednike bez obzira odakle su zanima država kao tržište, a ne entiteti“, kazao je Salkić.

(Fena)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *