Devet greška koje pravimo kada spremamo palačinke

September 20, 2023, 7:24 am

Palačinke su jedna od najstarijih, ali i najjednostavnijih poslastica koje se prave od osnovnih sastojaka.

Naravno, uvijek postoje neke cake koje će vam omogućiti da palačinke savršeno ispadnu, a iskusne domaćice su otkrile koje su to greške koje svi često prave, a lako mogu da se izbjegnu.

Pogrešan tiganj

Da bi palačinke ispale kako treba potrebno je da koristite dobar tiganj. Nemojte ga ribati nakon upotrebe, nego isperite vodom i tijesto se neće lepiti.

Ne koristite dobro ulje

Kada želite da podmažete tiganj za palačinke, nemojte da koristite margarin ili puter. Obavezno je ulje, a ono može da bude po želji.

Koristite varjaču umjesto miksera 

Smjesa za palačinke biće savršena ako sastojke sjedinite varjačom, a ne mikserom. Tako će biti mekše, dok sa mikserom možete da pretjerate, pa će palačinke biti gumene i žilave, prenosi Novosti Magazin.

Pretjerano miješanje

Koliko god vam djelovalo nelogično, grudvice u smjesi su dobra stvar. Bitno je da sastojci budu dobro sjedinjeni, a ako se budete trudili da se riješite grudvica, smjesa će opet biti loša, pa će palačinke ispasti gumene.

Previše šećera u smijesi

Neke domaćice u smijesu dodaju i vanilin šećer, ali previše ovog sastojka može učiniti da se palačinke lijepe za tiganj. Samo budite umjereni.

Premazivanje tiganja

Tiganj lagano premažite uljem četkicom ili ubrusom, a kako biste osigurali da neće biti previše masne možete da dodate malo ruma u smjesu.

Jaka vatra

Palačinke je najbolje pržiti na srednjoj ili nižoj temepraturi. Preterate li s jačinom, ne samo da mogu da zagore, nego mogu da ostanu nepečene u sredini.

Samo se jednom okreću

Palačinke je bolje da dobro provjerite dizanjem jednog kraja iz tiganja nego da ih okrećete po nekoliko puta jer okretanjem isto mogu da ispadnu tvrde i žilave.

Premalo strpljenja

Nakon što ispržite palačinke, ostavite ih da odstoje desetak minuta kako bi omekšale.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *