Poslije nekoliko decenija, Mađarska šalje astronauta u svemir

September 20, 2023, 7:26 am

Mađarska danas potpisuje sporazum sa američkom kompanijom Aksiom spejs prema kojem će ta zemlja poslati još jednog astronauta u svemir nakon nekoliko decenija, izjavio je danas mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto u Ostinu.

Mađarska vlada je, u okviru strategije kosmičke industrije, nedavno odlučila da pošalje astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) čija će 30-dnevna misija uključivati testiranje različite opreme i sprovođenje naučnih eksperimenata, istakao je Sijarto, navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je MTI.

– Listu zadataka koje će obavljati astronaut sastavljaće zvaničnici mađarske svemirske industrije i univerziteti – kazao je on.

– Ovi testovi će značajno doprinijeti razvoju mađarskih visokotehnoloških industrija sa visokom dodatom vrijednošću, bilo da se radi o zdravstvenim naukama ili bilo kom drugom razvoju koji je povezan sa modernim industrijama – rekao je Sijarto.

– Mađarski astronaut će biti dio četvoročlane međunarodne misije – dodao je mađarski ministar inostranih poslova.

– Prema sporazumu koji će biti potpisan sa Aksiom spejs, misija će biti pokrenuta između oktobra 2024. i početka 2025. godine – rekao je on.

Kada će se tačno misija održati zavisiće od svemirskih letova koje planiraju NASA i ISS, kao i rasporeda obuke ostala tri međunarodna astronauta, kazao je Sijarto. On je napomenuo da je Mađarska suzila listu kandidata za svemirsku misiju na četiri kandidata.

– Oni će sljedećeg meseca početi prvu fazu obuke i testiranja u Ostinu i Hjustonu, nakon čega će lista kandidata biti sužena na dva. Drugi mađarski astronaut biće izabran neposredno prije lansiranja misije. – rekao je Sijarto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *