Čubrilović: Odbijajuća odluka bila je jedino moguće rješenje

March 9, 2017, 3:13 pm

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović pozdravio je odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je odbio zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije, ističući da je takva odluka bila jedino moguće rješenje, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

U saopštenju se navodi da je odluka suda – da zahtjev za pokretanje revizije nisu donijela nadležna tijela u ime BiH, bila jedino moguće rješenje sa stanovišta poštivanja prava, ali i legitimiteta i legaliteta institucija BiH.

Čubrilović dodaje da je od početka bilo jasno da je riječ o privatnom zahtjevu za reviziju presude, donesenom izvan institucija sistema, što je dovelo do komplikovanja i pogoršavanja političkih odnosa u BiH.

On je izrazio zadovoljstvo što je sud u Hagu donio ovu odluku relativno brzo i spriječio dalje zaoštravanje političkih i nacionalnih odnosa u zemlji, ali i u regionu.

“Želim da zahvalim svima koji su učinili napor da se odlučivanje o ovako krupnoj stvari, kao što je revizija presude protiv druge države, vrati u institucije sistema, a potom i da dokažu, posebno u komunikaciji sa sudom, da nije riječ ni o kakvom zahtjevu države, nego o zahtjevu pojedinaca”, naveo je Čubrilović.

On je izrazio nadu da će ova odluka suda u Hagu dovesti do smirivanja političkih strasti u BiH, da bi se svi mogli vratiti rješavanju suštinskih problema građana.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je zahtjev za reviziju presude protiv Srbije zbog toga što odluku nisu donijela nadležna tijela u BiH.

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *