Cvijanović: Očekivano odbijanje zahtjeva za reviziju

March 9, 2017, 3:14 pm

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je očekivano da je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije jer takav zahtjev nije rezultat usaglašenog stava u oviru institucija.

“Samo podnošenje zahtjeva za reviziju presude nije rezultat institucionalnog djelovanja. Institucije prethodno nisu odradile svoj dio posla i nisu poslale ovakav zahtjev”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da nije pravne struke i da ne komentariše sudske presude.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je zahtjev za reviziju presude protiv Srbije zbog toga što odluku nisu donijela nadležna tijela u BiH.

“Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva BiH, koja su iznijeli u svojim pismama. Sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela u ime BiH kao države”, navodi se u pismu koje je upućeno članovima Predsjedništva BiH, a koje je objavljeno u medijima.

Pravni tim BiH na čelu sa nekadašnjim agentom Sakibom Softićem podnio je Međunarodnom sudu pravde u Hagu 23. februara zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, u vezi sa njenom ulogom tokom proteklog rata.

Prijedlog je podnesen dan prije isteka roka od donošenja presude 26. februara 2007. godine.

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *