TV K3

android aplikacija

instaliraj

Cakalotos: Evrozona voljna da pruži grčkoj šansu

Države evrozone pokazale su, na vanrednom samitu u Briselu, političku volju da pomognu Grčkoj da postigne dogovor o paketu pomoći, uprkos referendumu na kojem su građani odbili prijedlog kreditora, rekao je večeras novi ministar finansija u grčkoj vladi Euklid Cakalotos.

Cakalotos: Evrozona voljna da pruži grčkoj šansu

Cakalotos, koji je na mjestu ministra finansija zamijenio Janisa Varufakisa, rekao je novinarima da je bilo napretka na sastancima s njegovih 18 kolega iz zemalja evrozone i dodao da “postoji politička volja da se Grčkoj pruži nova šansa”.

Upitan zašto nije donio novi set grčkih prijedloga reformi na razgovore ministara finansija evrozone, održanog uoči ključnog samita, Cakalotos je odgovorio da “to nije tako jednostavno”.

“Vidjećemo da li će se to (iznošenje grčkih prijedloga) dogoditi večeras ili sutra”, dodao je ministar.

Izvor iz EU blizak pregovorima rekao je da je Cakalotos tokom sastanaka s kolegama iz evrozone pokazao “mnogo inteligencije i izuzetnu skromnost”, prenosi AFP.

Ovaj izvor dodaje da je grčki ministar tražio novi program pomoći za “dvije ili tri godine”, ali da je za pregovore o tome potrebno mnogo vremena, što znači da će biti potrebne finansije kojima će se premostiti period od narednih nekoliko sedmica.

 

(agencije)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.