TV K3

android aplikacija

instaliraj

Pakistan – Avganistan: Završeni razgovori vlasti i talibana

Prvi zvanični mirovni razgovori avganistanskih talibana i vlasti u Kabulu okončani su dogovorom da se održi novi sastanak poslije svetog muslimanskog mjeseca ramazana, saopštio je danas Pakistan.

Pakistan – Avganistan: Završeni razgovori vlasti i talibana

Pakistan je bio domaćin sastanka koji predstavlja jedan od koraka ka okončanju trinaestogodišnjeg rata u Avganistanu, u kojem se talibani bore za obaranje vlasti u namjeri da obnove svoj islamistički režim, svrgnut u stranoj vojnoj intervenciji 2001. godine.

Zvaničnici iz SAD i Kine bili su posmatrači na jučerašnjim prvim zvaničnim razgovorima u planinskom odmaralištu Muri, u predgrađu Islamabada, saopštilo je pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Učesnici su se dogovorili da nastave razgovore da bi stvorili okruženje pogodno za mir i proces pomirenja”, navodi se u saopštenju.

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani, koji se zalaže za mirovni proces i jačanje veza sa Pakistanom, juče je objavio prvu informaciju o ovim razgovorima.

Pakistanski premijer Navaz Šarif rekao je da razgovori predstavljaju napredak i dodao: “Ovaj proces mora da uspije.”

Šarif je dodao da će razgovori biti teški i da susjedi Avganistana i međunarodna zajednica treba da osiguraju da ih “niko ne poremeti”.

Portparol Bijele kuće DŽoš Ernest rekao je da SAD pozdravljaju razgovore i ocijenio da je ovo “važan korak ka šansama za kredibilan mir”.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.