TV K3

android aplikacija

instaliraj

Grcima tri dana za plan reformi

Grčka vlada ima tri dana da predloži sveobuhvatni plan za izlaz iz krize, sopštili su lideri EU u Briselu poslije večerašnjeg vanrednog samita šefova država i vlada evrozone posvećenog situaciji nakon grčkog referenduma.

Grcima tri dana za plan reformi

“Večeras nismo našli rješenje”, rekao je novinarima predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i dodao da Atina ima tri dana da dostavi Briselu sveobuhvatni plan reformi i mjera štednje ako hoće da računa na kratkoročnu finansijsku pomoć u okviru Evropskog mehanizma za stabilnost.

Grci su prije dva dana na referendumu odbacili program štednje koji su im povjerioci nametnuli kao uslov za dobijanje pomoći, a od njih se očekivalo da to učine večeras. Bez pristupa fondovima Evropske centralne banke Grčka bi morala da zamijeni evro alternativnom valutom, što bi de fakto dovelo do njenog izbacivanja iz evrozone, popularno nazvanog “greksit”.

Junker je rekao da je lično za ostanak Grčke u evrozone, ali da se mogućnost izlaska ne može isključiti ako dogovor izostane.

“Imamo razarađen plan za ‘greksit'”, upozorio je on.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je za nedjelju najavio novi samit u Briselu, na kome će učestvovati svih 28 članica EU, upozoravajući da je situacija “krajnje kritična”.

“Ako prijedlog ne stigne do petka ujutru, biće to kraj pregovora i suočićemo se sa najcrnjim rješenjem”, kazao je on i dodao da se grčki premijer Aleksis Cipras na samitu obavezao da će na vrijeme dostaviti plan.

On je kazao i da je Cipras večeras pisano zatražio od lidera evrozone novi paket pomoći, ali da se ona ne može uputiti bez programa reformi i štednje.

I njemačka kancelarka Angela Merkel je, napuštajući samit, kazala da očekuje prijedloge Atine, i to što prije.

“Grčka mora da se reformiše ako želi pristup kreditima”, rekla je ona, dodajući da je grčki referendum suzio manevarski prostor za pregovore.

Italijanski premijer Mateo Renci je najavio da će u nedjelju u Briselu biti održan novi samit, na kome će se okupiti ne samo šefovi država i vlada evrozone, nego iz svih 28 članica EU.

“Taj samit će biti odlučujući”, rekao je on.

 

(agencije)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.