Britanska kraljica slavi 90. rođendan

April 21, 2016, 7:06 am

U pitanju su njen sin, unuk i praunuk, i oni su prvi u redu za nasljeđe britanskog prijestola. Kraljica, koja je najduže na prijestolu u britanskoj istoriji, ne planira veliku žurku za danas.

Prošetaće parkom u Vindzoru, a veče će provesti s porodicom.

Rođendan britanske kraljice obilježava se dva puta svake godine, prvo na sam dan rođenja – 21. aprila – i drugi put, zvanično, u junu, kad su veće šanse da vrijeme bude sunčano i suvo za paradu.

Popularnost kraljice i kraljevske porodice bila je na najnižem nivou u vrijeme smrti princeze Dajane 1997, ali se vratila s vjenčanjem princa Vilijama i Kejt Midlton i rođenjem njihovo dvoje djece, princa Džordža, sada trećeg u redu za tron, i princeze Šarlot.

Kraljica je rođena u Londonu kao Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Kraljicom je postala 6. februara 1952. godine kad je imala 25 godina.

Prošle je godine, 9. septembra, po dužini boravka na prijestolju nadmašila svoju praprabaku Viktoriju (1837.-1901.) koja je vladala 63 godine, sedam mjeseci i dva dana. S princom Filipom u braku je 68 godina.

Tokom njene vladavine promijenilo se 12 premijera, počevši od Vinstona Čerčila. Sedam kanterberijskih nadbiskupa stajalo je u njeno ime na čelu Anglikanske Crkve. Prvi među njima, Džefri Fišer, vjenčao ju je i okrunio.

Posjetila je 117 zemalja i proputovala 1,7 milijardi kilometara, ali je jedina Britanka koja nema pasoš.

On se ionako izdaje u njezino ime pa je besmisleno da samoj sebi daje dopuštenje za putovanje.

Isto vrijedi i za ličnu kartu, vozačku dozvolu, ali i  druge dokumente. Kraljica rođendan dočekuje popularnija nego bilo kad dosad.

Iako je u poznoj dobi, samo svaki peti Britanac želi da abdicira, ali to se vjerojatno neće dogoditi.

Ispitivanja pokazuju i da je tri četvrtine Britanaca privrženo monarhiji.

Iako je kraljica rođendane dosad slavila samo  privatno, ove će godine to biti drukčije. Premijer Dejvid Kameron odaće joj  počast u parlamentu, a i topovi će zapucati u Londonu u njezinu čast.

Naveče će joj na privatnoj svečanoj večeri rođendan čestitati porodica, a sutra će Elizabetu II. posjetiti i američki predsjednik Barak Obama.

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *