400 godina od smrti Vilijama Šekspira

April 21, 2016, 7:05 am

Glumci Džudi Denč, Helen Miren, Ijan Makelen, Benedikt Kamberbač i Džozef Fajnes igraće komade engleskog književnika u Šekspirovom Kraljevskog pozorištu koji će posjetiti i britanski princ Čarls.

Spektakl “Šekspir uživo” biće uživo prenošen na televiziji i bioskopima širom Evrope.

Tog dana, kad se obilježava i engleski nacionalni praznik Svetog Džordža biće organiziovana plesna parada i vatromet. Šekspir (1564-1616) smatra se za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svjetskog glasa. Opus Šekspirovih djela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dvije duge narativne i nekoliko drugih poema.

Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svijetu.

Književnik je najveći dio svog opusa napisao između 1590. i 1613. Njegova rana djela su uglavnom komedije i istorijske drame, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. vijeka.

Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali “Hamlet”, “Kralj Lir” i “Magbet”, pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku. Šekspir je bio ugledan pjesnik i pozorišni pisac još za života, ali njegova reputacija nije dostigla današnje razmjere prije 19. veka.

Romantičari su naročito isticali Šekspirovu genijalnost, a viktorijanci su ga slavili gotovo kao idola.

Od 20. vijeka, Šekspirova djela se stalno prikazuju u različitim kulturnim i političkim kontekstima širom svijeta.

Dan prije smrti Viljama Šekspira, preminuo je drugi velikan svjetske književnosti, Migel de Servantes, u čijoj se rodnoj Španiji ove godine obilježava takođe 400 godina od njegove smrti.

 

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *