Do juna fondacija “Mahir i Aleksa”

April 21, 2016, 7:07 am

“Naša želja je da ova fondacija pomogne svima i da se spreči svako nasilje u korenu, kako bi se život deteta sistemski postavio tamo gde mu je mesto.

To što su u pitanju dve porodice, sa, nažalost najtežim tragedijama, odnosno dve zemlje u jednoj fondaciji, treba da bude svima podsticaj da pomognu u ovoj ideji, čija je namera višestruko korisna”, izjavio je za “Nezavisne” Bojan Janković, koji je izgubio sina prije pet godina.

Dodao je da će fondacija biti osnovana prvo u BiH, ali da će djelovati i širom Srbije, kako bi se aktivno radilo na prevenciji nasilja među djecom, posebno u školama, zatim pružanju savjetodavne i stručne pomoći žrtvama nasilja, porodicama, osvješćivanju svih da ne tolerišu nasilje i osnaživanju da ga prijave.

“Očekujem podršku svih koji mogu to da učine i koji dijele naš cilj – da svako dijete odrasta bez nasilja”, naglasio je za “Nezavisne” Dubravko Lovrenović, poočim Mahira, kojeg je izgubio prošle godine.

Vršnjačko nasilje je, kako ističu ove dvije porodice, mnogo rasprostranjenije nego što mu se realno posvećuje pažnja, iako su posljedice nemjerljive.

Podsjećaju i na sve nemile događaje u kojima je nasilje u porodici, ustanovi ili na ulici, ignorisano ili tolerisano.

“Nismo iznenađeni kada vidimo koliko je ta neosjetljivost izražena, kada ljudi znaju, a ne reaguju i ne sprečavaju, jer jednostavno kod nas nema svijesti o tome koliko je problem veliki, sa još pogubnijim posljedicama”, kažu porodice koje su izgubile djecu.

Aleksandar Milić, psiholog i sudski vještak iz Banjaluke, smatra da je važno pooštriti zakon za maloljetne delinkvente, radikalno mijenjati državni nadzor nad školama, ali da su i to reakcije na posljedice, jer je, po njegovom mišljenju, prevencija najvažnija.

“To je nulta tolerancija na svaki vid nasilja koji ugrožava prava djeteta, dok je u njihovom očuvanju posebna odgovornost na nama odraslima.

Nas moralni i postojeći krivični zakoni obavezuju da spriječimo nasilje nad drugom osobom, posebno nad djetetom”, naglasio je Milić za “Nezavisne”.

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta Srbije, kaže da će ova zemlja u narednom periodu donijeti “Aleksin zakon”, koji će predviđati strože kazne za vršnjačko nasilje.

“Ovaj zakon predviđa da onaj ko je počinio vršnjačko nasilje bude strože kažnjen, ali i onaj ko je imao priliku da spreči da dođe do nasilja i nije ništa učinio”, kaže Udovičić, dok ista inicijativa postoji i u BiH i trebalo bi da zaživi u budućnosti.

Žrtve ćutanja

Aleksa Janković iz Niša izvršio je samoubistvo 10. maja 2011. godine, skočivši sa prozora zgrade u kojoj je stanovao sa roditeljima, nakon brutalnog i višemjesečnog maltretiranja od strane vršnjaka, zbog čega je Suzana Popović-Ickovski, tadašnja direktorica škole koju je pohađao, kažnjena sa 500.000 dinara.

Mahir Rakovac je na isti način izvršio samoubistvo 14. decembra prošle godine, dok je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu ocijenilo da nema dokaza o vršnjačkom nasilju u školi koju je on pohađao, kao okolnostima, odnosno uzrocima tragedije. Porodica ne odustaje od pravne borbe.

 

(Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *