Banjaluka od danas bogatija za još jedan punjač za električna vozila (VIDEO)

July 6, 2023, 12:49 pm

Ispred visoke škole “Banja Luka College” svečano je otvorena besplatna elektro pumpa za punjenje električnih vozila. Ovaj projekat nastao je kao rezultat zajedničkog truda profesora i studenata studijskih smjerova koji se izvode na BLC-u: informatike, zaštite na radu i ekologije.

Cilj je omogućiti svim radnicima električnih automobila, kako domaćim, tako i turistima, da imaju na raspolaganju električni punjač potpuno besplatno bez naknade za punjenje.

Ovim afirmativnim projektom visoka škola “Banja Luka College” nastavlja dokazivati svoje mjesto u zajednici kao društveno odgovorna obrazovna ustanova, posvećena promociji ekologije zajedno sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i gradskom upravom, promociji Banjaluke, kao “zelenog grada”.

Emisija štetnih gasova vozila na električni pogon je nula.

Prednosti električnog automobila nad klasičnim automobilom su kako tehničke, tako i ekonomske prirode. za punjenje električnog vozila dovoljno je da ga spojite na adekvatan punjač i u roku od samo nekoliko sati ili minuta vozilo je spremno za put.

Dodatni kvalitet punjača je u tome što se električna energija za njegov rad dobija putem solarnih panela, instaliranih bna zgradi BLC-a, tako da se i na taj način štiti životna okolina i smanjuje zagađenje.

Partner BLC-a u ovom projektu je kompanija ETMAX, regionalni lider na polju razvoja i iskorištavanja obnovljivih izvora, prije svega solarne energije, koji su svoje dugogoišnje iskustvo i znanje, podijelili sa timom BLC-a, istakao je direktor Direkcije za  tehniku ETMAX-a Dragan Ćetojević.

” Sa zadovoljstvom ćemo podržati svaki projekat koji ima za cilj integraciju visokih tehnologija i održivosti, koji aktivira domaće kadrove i resurse i podstiče međusektorsku saradnju, naglasio je Ćetojević.

Projekat je nastao ako rezultat zajedničkog truda i rada profesora i studenata studijskih smjerova koji se izvode na BLC-u.

Profesor na studijskom programu informatika docent doktor Nikola Novaković rekao je da je ovo samo prvi korak ka daljim istraživanjima koja će se provoditi na BLC-u, pogotovo u domenu iskoristivosti solarne energije.

Od danas se lokacija novog električnog punjača u Banjaluci, ispred BLC-a, koji ima dva priključka, nalazi na svim svjetskim mapama automobila na elektro pogon.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *