Minić: Krivične prijave zbog nesprovođenja mjera na terenu

July 6, 2023, 2:38 pm

Afrička kuga svinja proširila se i na područje Brčko distrikta, potvrđeno je danas iz Vlade Brčko distrikta i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

Virus je zahvatio 19 imanja, od kojih je 17 u selu Vučilovac i po jedno u Grbavici i Marković Polju gdje je eutanazirano 355 svinja.

Preduzete su sve mjere zaštite od prenošenja bolesti , a svinjogojcima će šteta biti nadoknađena.

Lokalna vlast u Bijeljini ne sprovodi sve mjere suzbijanja širenja bolesti. Zbog toga će reagovati Republički krizni centar, a najavljene su i krivične prijave protiv odgovornih.

– Naša ponuđena pomoć od ponedjeljka, a naravno i svih prethodnih dana, ali u ponedjeljak zvanično, lično , neposredno i njemu i svim kojima je to potrebno, do današnjeg dana je ostala bez odgovora. Niko nije zatražio apsolutno ništa – izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Savo Minić.

Minić je naglasio da “na terenu imaju biosigurnosne barijere koje izgledaju kao da je neko selio namještaj pa mu ispale dvije spužve, suve, koje nemaju svoju svrhu, niti ima bilo kakvo obilježavanje da je to bilo kakva dezinfekcija”.

– Nemamo rad komunalne policije, imamo non stop kašnjenja koja se odnose na činjenicu da su životinje uginule i da je utvrđeno prisustvo afričke kuge, da se čeka nekoliko dana da se one odvezu. I gle čuda, u nedjelju je u Bijeljini neradni dan i u nedjelju nije radila ni komunalna policija, nije radio niko, za vrijeme ovakve jedne pošasti – rekao je Minić.

Minić je pozvao sve nadležne organe, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova da se ove opstrukcije preispitaju, da se vidi ko nije odreagovao, jer za ovakvo ponašanje mogu ići i krivične prijave.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *