TV K3

android aplikacija

instaliraj

Želite preplanuli ten? Jedite ove namirnice

Vrijeme je za sunčanje! Ako se sami sebi više dopadate kad nabacite malo bojice, evo šta treba da jedete da biste ubrzali proces i postigli savršenu preplanulost bez beskonačnog ležanja na suncu.

Želite preplanuli ten? Jedite ove namirnice

Naučna istraživanja pokazala su da konzumiranje hrane koja ima visok nivo beta-karotena utiče na pigmentaciju kože. Studija sprovedena na Bristolskom univerzitetu pokazala je da je preplanulost koja se postiže kombinacijom zdravog načina ishrane i umjerenog izlaganja suncu upravo ona koju svi želimo da postignemo, prirodna i zdrava, uz očuvan sjaj kože. Umjerene porcije ovih namirnica na sedmičnoj bazi će vam pomoći da postignete savršen ten.

Mrkva: Ova supernamirnica poznata je po svojoj sposobnosti da podstakne prirodan sjaj kože ako se konzumira redovno i umjereno. Mrkva ima vrlo visok sadržaj beta-karotena, a najbolji efekat ćete postići ako je grickate u svježem stanju ili kratko obarene na pari.

Bundeva: Takođe je bogata beta-karotenom, koji će vam pomoći da pocrnite. Pečenu bundevu prelijte mrvicom maslinovog ulja i unijećete i vitamin E koji će vašu kožu učiniti glatkom i sjajnom.

Cvekla: Bogata je vitaminom A koji tijelu pomaže da proizvodi melanin, pigment koji koži omogućava da potamni. Kuhajte je na pari, ili je izrendanu u svhežem stanju dodajte salatama. Vitamin A često se dodaje kozmetičkim proizvodima, ali je mnogo zdravije (i jeftinije) da ga unesete u organizam konzumiranjem namirnica koje ga sadrže.

Kajsije: Takođe su sjajan izvor vitamina A. I superukusne (što se za cveklu ne bi moglo reći).

Paradajz: Krcat beta-karotenom, vitaminima A i E i antioksidantima koji će učiniti čuda za vaš ten. Paradajz bi, dakle, tokom sezone trebalo da se nađe na vašem jelovniku svakog dana.

Jaja: Kalcijum i tirozin iz jaja će vam pomoći da brže pocrnite, a ako želite da pojačate unos kalcijuma, obroku dodajte malo mladog sira.

Pšenične mekinje: Odličan su izvor vitamina E, koji će ubrzati proizvodnju melanina a koži dati zdrav sjaj. Osim toga, regulišu i rad organa za varenje i pospješuju gubitak kilograma.

Sunčajte se, ali pametno. Uz male promjene u načinu ishrane možete postići boju kakvu želite bez sati i sati prženja na suncu.

(Life Content – Ljepota i zdravlje BiH)

 

Komentarišite

Your email address will not be published.