Zdravstvena kampanja "Dry January" trend u 2020.

January 6, 2020, 8:32 am

Januar je definitivno mjesec novih odluka i pokušaja stvaranja nekih novih životnih navika kojih ćemo se pokušati pridržavati.

Osim što simbolizuje početak nove godine, prvi dani januara takođe donose zasićenje svime čime su nas decembar i protekla godina opteretili. Bilo da su to brojne poslovne obaveze koje su u jednom trenu eskalirale ili je to bogatstvo prazničnog stola koje podrazumijeva neumjereno uživanje u jelu i piću.

Sigurno ste već primijetili kako su teretane i studiji za vježbanje dupke puni početkom januara, jer se mnoge žene i muškarci pokušavaju vratiti na kolosijek i u neku stabilnu životnu rutinu. Ovo je mjesec u kojem će mnogi započeti i “Dry January”, a kao što mu i ime govori, “Dry January” ukratko označava “biti na suvom” – i to od alkohola.

Ovaj trend započeo je u Velikoj Britaniji i zapravo postao mnogo više od trenda. Riječ je o javnoj zdravstvenoj kampanji koja je prije nekoliko godina počela pozivati ljude da cijeli jedan mjesec apstiniraju od alkohola i na taj se način uspjelo pomoći ljudima u Britaniji, ali i širom svijeta, da resetuju svoj odnos s alkoholom.

Ako ste i vi tokom praznika možda pretjerali s kojom čašicom više i privlači vas ideja “Dry Januaryja”, ovo su neke od njegovih prednosti:

*Spavaćete bolje i kvalitetnije (alkohol degradira kvalitet sna, a naročito onu restorativnu komponentu REM sna).

*Imaćete više energije da se posvetite stvarima koje su vam bitne početkom godine.

*Mogli biste skinuti i koji kilogram (jer ćete organizam poštedjeti kalorija koje ste unosili konzumacijom alkohola, a koje za tijelo ionako nisu vrijedne kao one koje unosimo hranom).

*Uštedjećete novac (pokušajte samo izračunati koliko novca inače potrošite na razna druženja i izlaske uz čašu pića).

*Koža će vam izgledati bolje (alkohol je poznati diuretik zbog kojeg iz kože pojačano gubimo vlagu, ona postaje dehidrirana te izgleda suvo i beživotno. Osim toga, u zavisnosti od pića, podiže se i nivo šećera u krvi, što je recept za izbijanje bubuljica. Neka istraživanja govore o tome da toksini u alkoholu takođe uzrokuju prijevremeno starenje kože).

*Imaćete snažniji imunitet (pojam poznat kao binge drinking, kada se tokom jedne večeri konzumira više od četiri pića, negativno utiče na imunitet i njegovu osnovnu funkciju zaštite organizma od bakterija i virusa).

*Ono najvažnije – imaćete bolji odnos prema alkoholu (osim što ćete možda shvatiti da vam alkohol uopšte ne treba u svim onim trenucima i noćnim izlascima, smanjićete toleranciju na alkohol i rjeđe posezati za čašom u društvenim interakcijama).

Kako tačno provesti “Dry January”

Prodrmajte svoju svakodnevnu rutinu. Prorijedite druženja uz čašicu nakon posla, počnite vježbati, upišite školu kuvanja, školu jezika ili nešto čemu biste se voljeli posvetiti te na taj način popunite svoje slobodno vrijeme. Zamijenite alkohol nekim drugim pićima. Voda bi bila optimalna, no ako vam je “dosadna”, uvijek joj možete dodati neko voće, citruse ili aromatično bilje poput mente. Koktele čak možete zamijeniti onim bezalkoholnim, pa čak i ako uživate u druženjima nakon posla s prijateljima, ne morate nužno posegnuti za čašom alkohola.

Poenta je da ćete se na kraju mjeseca osjećati sjajno, dobro raspoloženo i puni energije, a to je ono što si svi priželjkujemo u januaru, zar ne?

Izvor: Nezavisne novine 

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *