TV K3

android aplikacija

instaliraj

Zbog građevinskih radova kultura seli iz Kastela

Zbog rekonstrukcije ljetne pozornice na Kastelu brojne kulturne i zabavne manifestacije ove godine će biti izmještene iz kruga tvrđave, odnosno moraće biti održane na alternativnim lokacijama.

Zbog građevinskih radova kultura seli iz Kastela

Organizatori osmog festivala “Jelen Demofest” su potvrdili da već traže drugu lokaciju za održavanje ove manifestacije.

“Sada smo u fazi razmišljanja i pregledanja drugih prostora u gradu koji mogu da prime više od 5.000 ljudi. Čim budemo imali informaciju koji infrastrukturno odgovara za potrebe održavanja “Demofesta”, obavijestićemo javnost. Tvrđava Kastel najviše odgovara našim potrebama zbog samog koncepta festivala, ali šta možemo kad će biti izvođeni radovi na ljetnoj pozornici”, rekla je portparol festivala Brankica Stojanović.

Dodala je da su i prošle godine bukvalno u zadnji tren dobili tu lokaciju za održavanje festivala.

“Sanacija je trebalo da počne tada, ali će početi uskoro”, dodala je Stojanovićeva.

Iz Banskog dvora Kulturnog centra, koji je zadužen za planiranje manifestacija na tvrđavi Kastel, rekli su da će više informacija imati iduće sedmice.

“Planiran je sastanak sa izvođačima radova i gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem na kojem ćemo saznati koliko će sanacija trajati. Tek nakon toga ćemo biti u mogućnosti da kažemo koliko će ova lokacija biti nedostupna za održavanje festivala, koncerata i drugih događaja”, saopšteno je iz ove javne ustanove.

Za početak nove građevinske sezone najavljena je druga faza sanacije tvrđave Kastel. Planiran je nastavak radova na ljetnoj pozornici i sanacija okolnih bedema u tom dijelu tvrđave, u šta će biti uloženo još milion evra iz IPA fondova EU.

Savjetnik gradonačelnika za urbanizam, građenje i komunalne poslove grada Nevena Predojević je rekla da je rok za završetak radova 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

“Nadamo se da će sve pripreme biti uskoro obavljene i ugovori potpisani te da će radovi početi početkom građevinske sezone”, objasnila je Predojevićeva.

Svake godine na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel održavaju se brojni koncerti raznih izvođača, od dječijeg hora “Vrapčići” pa do najpoznatijih i najpriznatijih muzičara i rok grupa sa prostora bivše Jugoslavije. Ljetna pozornica je bila domaćin i manifestacija kao što su “Dukatfest”, “Kozarski etno”, “Kratkofil”…

Prva faza

U prvu fazu rekonstrukcije Kastela uloženo je 2,5 miliona evra, od čega je milion evra utrošeno samo u rekonstrukciju Kamene kuće. Rekonstrukcija je obuhvatila i kulu pet, koja uopšte nije ni postojala, i jedan dio bedema, zatim kompletnu sanaciju kapije sa sjeverne strane te spoljno i unutrašnje opremanje najvećeg dijela tvrđave.

 

Glas Srpske

Komentarišite

Your email address will not be published.