Završena “Umjetnička kočija Republike Srpske”

July 13, 2016, 7:00 am

U fočanskom Centru za kulturu i informisanje sinoć su nastupili članovi Udruženja “Koral”, profesori Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva – Maja Đogo na klaviru, LJubo Škiljević na harmonici, tenor Ileš Bečei, koji je i član Sarajevske opere i sopran Klaudija Krkotić, koja je predsjednik Udruženja “Koral”.

Publika je uživala u italijanskim kanconama, valceru i tangu na harmonici i klaviru i drugim poznatim kompozicijama.

“Umjetničkom kočijom Republike Srpske” klasična muzika približena je manjim sredinama.

Predsjednik Udruženja “Koral” Klaudija Krkotić kaže da je publike bilo najviše u onim sredinama gdje su očekivali da će je biti najmanje.

“Nastupali smo u Bratuncu, Vlasenici, Milićima, Doboju, Palama, Zvorniku, Lukavici i drugim sredinama i moram reći da smo zadovoljni. Ovim projektom želimo da edukujemo publiku i da mlade uputimo da se što više bave umjetnošću, bar zbog neke lične edukacije i rada na samom sebi, a i da upoznamo umjetnike koji žive u ovim opštinama i samostalno rade”, rekla je Krkotićeva.

Ona je istakla da iz Foče na Akademiju u Istočnom Sarajevu dolaze kvalitetni učenici.

“Pohvalila bih moju studentkinju Anđelu Đerić, koja je završila i srednju i akademiju kod mene, zatim Aleksandru Komlenović, koja je takođe donekle bila moj učenik, te Maju Plemić, koja je sada master student. To su sjajni mladi ljudi i umjetnici. Foča zaista ima potencijal i trebalo bi se što više pažnje obratiti na takve talente”, navela je Krkotićeva.

Manifestacija “Umjetnička kočija Republike Srpske” održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Udruženje “Koral” postoji od 2014. godine, od kada organizuje i istoimeni festival koji sadrži večeri ruske, češke i italijanske muzike, na kojima gostuju umjetnici iz tih zemalja.

Iz ovog udruženja najavljuju i edukativne projekte za djecu, te turneju van granica BiH.

 

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *