Zatvorena 46. sezona “Mliječni put” u Banjalučkom studentskom pozorištu

December 1, 2022, 10:38 am

U Podrum sceni u Gospodskoj ulici, sinoć 30. novembra 2022. godine izvođenjem komada „Ugasimo svjetlo“ zatvorena je 46. sezona pod nazivom „MLIJEČNI PUT“ u „Banjalučkom studentskom pozorištu“.

Na završnoj svečanosti odigrana je predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, čiju su autori Lejla Kalamujić i Lajla Kaikčija, a dodijeljene  su i godišnje nagrade.

Nagrada LIKOTA (za najboljeg glumca amatera) dodjeljena je Nikolini Bilandžija.

Nagradu je uručila Milica Janjetović, predsjednica Saveza studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Nagrada DOBRICA STEFANOVIĆ (za najboljeg profesionalca) dodjeljena je Jovani Šukalo. Nagradu je uručila Jelena Stojaković, umjetnički direktor Banjalučkog studentskog pozorišta.

Prigodnim govorom na svečanom zatvaranju obratila se predsjednica Studentske organizacije Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci Milica Janjetović, koja je istakla zahvalnost što je kolegica Nikolina Bilandžija svojim trudom i zalaganjem, iskrenom emocijom i ljubavlju prema ovim daskama došla do priznanja i nagrade za najboljeg glumca amatera u 2022. godini. Poželjela joj je da nagrada LIKOTA koju je prema njenim riječima, zasluženo osvojila, motiviše za dalje kulturno uzdizanje i da će joj dati vjetar u leđa za naredne izazove.

U protekloj sezoni, koja je trajala deset mjeseci (od 1. februara do 30. novembra) „Banjalučko Studentsko Pozorište“ realizovalo je dvije premijere („Anastasiju“ i „Milka i Neđo“), jednodnevnu manifestaciju „Evropska noć pozorišta“ i svečanu akademiju u povodu četreset i petog rođendana Studentskog pozorišta“, kao i Audiciju za prijem novih članova. U okviru proslave jubileja organizovalo je REVIJU KOMEDIJA sa naglaskom na gostovanja gradskih pozorišta iz Banje Luke. Takođe,  ugostilo je pozorišta iz Zenice i Prijedora.  Na ovaj način „Banjalučko studentsko pozorište“ je realizovao preko sedamdeset događaja koje je prema preciznim evidencijama posjetilo preko sedam hiljada gledaoca, odnosno u prosjeku oko stotinu gledaoca po događaju.

U povodu četrdeset i pet godina postojanja studenstkog teatra Skupština grada Banje Luke nagradila je Banjalučko studentsko pozorište ZLATNIM GRBOM GRADA.

Najizvođenija  i najgledanija predstava u protekloj sezoni je “MILKA I NEĐO” koja je igrana 10 puta,  a koju je pogledalo preko dvije hiljade gledaoca. Iz tehničkih razloga ove godine nisu igrane predstave: „Lajf“, „Safikada vako je bilo“ i „Žilište“. Zbog epidemioloških mjera u smislu sprečavanja širenja virusa korona nisu ostvarena učešća na internacionalnim festivalima koja su prema odlukama oranizatora prolongirana za prvi kvartal 2023. godine.

Aleksandar Pejaković (predsjednik Skupštine BSP-a): „Naredna 47. sezone počeće već krajem januara 2023. godine i to obnovom naše kultne predstave „Prljavi veš“ sa potpuno novom glumačkom postavom. U toku naredne sezone fakus će biti na organizaciji petog festivala studentskih pozorišta „Kestenburg“, kao i održavanju po prvi put „LIKOTA FESTA“.“, Kao i svake godine nadamo se i finalnom uređenju gledališta Studentskog pozorišta, kao i priprema za narednu EVROPSKU NOĆ POZORIŠTA.

Nevena Blagojević iz ODJELJENJA ZA DRUŠTVENE DJELATNOSTI GRADSKE UPRAVE BL: Studentsko pozorište  uspješno završava sezonu. Grad Banja Luka u kontinuitetu podržava rad ovog pozorišta i svjesni njegovog značaja  za razvoj kulture i pozorišne umjetnosti, nastavićemo i dalje da podržavamo kreativnost njegovih članova. Mnogi mladi ljudi  studenti i srednjoškolci prošli su kroz Studentsko pozorište  od kojih su neki zaljubljeni u pozorišnu umjetnost  zauvijek ostali na pozorišnim  daskama kao profesionalni glumci i reditelji. Čestitamo na uspješno završenoj sezoni i želimo  još mnogo kvalitetnih projekata kojima će kao i do sada svojim predanim radom uspješno  promovisati Grad Banja Luku.

Milica Janjetović, predsjednica studetnskog saveza Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci: „Svečano zatvaranje 46. sezone i nagrada studentici i kolegici Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Nikolini Bilandžiji, predstavlja jedan novi početak i nova dešavanja. Ponosna sam što znam da je naš fakultet bogat talentovanim studentima i što su kao takvi prepoznati i nagrađeni. Nagrada LIKOTA će Nikolini sigurno biti vjetar u leđa za sve njene daljne aktivnosti, a svima ostalima na znanje za još većim kulturnim uzdizanjem. Studentska organizacija PMF-a podržavala je i podržavaće aktivnosti koje se dešavaju u Podrum sceni. Nikolini želimo uspjeh u daljem radu, a Studentskom pozorištu Banjaluke prepoznavanje još većeg broja talentovanih studenata sa iskrenom emocijom prema daskama Podrum scene.“

Nikolina Bilandžija, dobitnica nagrade LIKOTA: „Velika mi je čast i zadovoljstvo što je baš meni dodijeljeno priznanje i nagrada  za najboljeg glumca amatera 2022. godini. Iskreno, nisam se nadala tome, budući da sam dio jednog kompaktnog tima mladih glumaca amatera od kojih je svaki i nesumnjivo veoma talentiran, paspecifičan bi u skladu s tim bilo teško odlučiti tko od nas najviše zaslužuje ovo priznanje. U svakom slučaju, nagrada LIKOTA me je podstakla da se još više posvetim radu u Studentskom pozorištu  i tragam za svim sposobnostima koje možda do sada nisam još otkrila. Zahvaljujem se i vođi našeg tima, reditelju Aleksandru Pejakoviću, za ogromnu podršku i stručnost, a bez kojeg  i zasigurno ne bismo mogli otkriti bit i ljepotu dramske umjetnosti.“

Jelena Šukalo, dobitnica nagrade DOBRICA STEFANOVIĆ: „Ukazana mi je velika čast kada sam proglašena za najboljeg stručnog saradnika dobivši godišnju nagradu “Dobrica Stefanović” koju dodjeljuje Studentsko pozorište u Banjaluci. Predstava „Anastasija“ je bila moj povratak u okruženje gdje se najljepše osjećam, a to su svakako trenuci rada među sjajnim umjetnicima, talentovanim ljudima koji su uvijek bili svjetionik kulture jednog naroda. Posebnu zahvalnost mom angažmanu u pozorištu i saradnji dugujem reditelju Aleksandru Pejakoviću koji mi je ukazao povjerenje pozivom da sviram i komponujem u predstavi „Anastasija“. Predanost i požrtvovanost pozorištu koju sam ponovo nakon dugo vremena osjetila kod reditelja Pejakovića i sjajnih glumica Jovanke Božović Milovanović i Elene Trepetove Kostić, učinili su da umjetnost u meni ponovo oživi. Zahvalna sam i nadam se  budućoj saradnji.“

Četrdeset i šestu sezonu BANJALUČKOG STUDENTSKOG POZORIŠTA u Podrum sceni svečano u zatvorile glumice Faketa Salihbegović Avdagić i Sabina Kulenović, koje su izrazile zahvalnost kvalitetom radu Banjalučkog studentskog pozorišta i njegovom dugom trajanju.

Izvor: Studentsko pozorište

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.