Zajednička izjava: SDS, PDP i DNS odlučni da donesu promjene Republici Srpskoj

January 29, 2021, 3:10 pm

Odlučni smo da donesemo promjene u Republici Srpskoj koje će se zasnivati na potpunoj promjeni načina vršenja vlasti, omogućiti punu transparentnost rada institucija, te prekinuti koruptivne prakse i stabilizovati ekonomske prilike i budžet Republike Srpske – opšti je zaključak sastanka opozicionih stranaka, Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Demokrstskog narodnog saveza održanog danas u Bijeljini.

Tri stranke su istakle da se hitno mora zaustaviti nekontrolisano zaduživanje i da se sve afere o kojima se govorilo u javnosti, a kojima je oštećen budžet, te koje su nanijele štetu ugledu i dostojanstvu Republike Srpske moraju ispitati i procesuirati.

Partije su saglasne da je potrebno što prije zaustaviti štetno djelovanje SNSD-a i pozivaju sve druge savjesne i odgovorne političke partije, pokrete, nevladine organizacije i pojedince da se priključe i pomognu u oslobađanju Republike Srpske od režima i njegovog brutalnog pljačkanja Srpske.

SDS, PDP i DNS su takođe  saglasni da je potrebno učiniti maksimalan napor da se, zbog interesa Republike Srpske i budućih izazova koji nas očekuju, što prije omogući nova većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i nova vlast na nivou BiH, kako bi se degradiranje institucija zaustavilo, te dao snažan i mudar odgovor na svaki pokušaj političkog udara na Republiku Srpsku.

Nova vlast u Republici Srpskoj mora hitno donijeti ključne zakone koji će obezbijediti povratak povjerenja građana u institucije, poput zakona o porijeklu imovine, sukobu interesa, suzbijanju nepotizma,  nezastarijevanju krivičnih djela počinjenih zloupotrebom javnih resursa i budžetskih sredstava i drugih zakonskih rješenja.

Stranke učesnice sastanka takođe ističu da se hitno moraju omogućiti uslovi za slobodne i zakonite izbore, bez ucjena i pritisaka na građane, te osloboditi RTRS uticaja SNSD-a i na taj način vratiti dostojanstvo i profesionalnost na javni servis.

Istaknuto je da je rezultat katastrofalne politike vođene u proteklih 15 godina od strane SNSD-a taj da se Republika Srpska nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, ali da je posebno pogubno što su institucije privatizovane i pod punom političkom kontrolom.  To je proizvelo osjećaj nesigurnosti i besperspektivnosti kod naroda, što je rezultiralo masovnim odlaskom stanovništva.

SDS, PDP i DNS su zaključili da će koordinisati aktivnosti i uložiti sve svoje kapacitete u ponovljene izbore u Doboju, u cilju da ti izbori, za razliku od prethodnih, budu zakoniti, pošteni i izraze volju građana Doboja.

Zajednički stav je da će SDS, PDP i DNS na ponovljenim izborima na biračkim mjestima Srebrenici dati punu podršku srpskom kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću.

Obaveza stranaka suprotstavljenih pogubnoj politici vladajuće koalicije je vraćanje poverenja građana u institucije, a to se može postići samo djelovanjem na principima zakonitosti, javnosti rada i postupanjima koji su u skladu sa moralnim kodeksima.

TV K3

One thought on “Zajednička izjava: SDS, PDP i DNS odlučni da donesu promjene Republici Srpskoj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *