TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vulin: Srpska vojska će uvijek čuvati svoje nebo

Vulin: Srpska vojska će uvijek čuvati svoje nebo

Srpska vojska će uvijek čuvati svoje nebo, dok druge bogatije zemlje, kao i zemlje koji nisu doživjele NATO agresiju i koje nemaju iza sebe istoriju ratova, dopuštaju da im drugi čuvaju nebo, zemlju i vode, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

– Srpska vojska to nikada sebi neće dozvoliti. Mi ćemo čuvati uvijek svaki djelić svoje zemlje, svoje vode i svog neba – naglasio je Vulin na svečanosti obilježavanja Dana roda avijacije na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, kod Beograda.

Obraćajući se prisutnim vazduhoplovcima, Vulin, kojem je dodijeljen počasni letački znak, rekao je da “oni koji pamte bune i ratove kažu da ništa ne raste tako brzo i ništa ne postoji tako trajno kao vojska u Srba”.

– Oni koji su Srbe vidjeli kada je bilo najteže kažu da se ništa ne stvara i ništa ne raste tako brzo kao srpska želja za slobodu i otpor onom ko bi da mu slobodu uzme. Vi ste dokaz da je ta drevna mudrost istinita – istakao je Vulin.

On je naveo da je danas dan kada se sjećaju svih koji su ovu zemlju čuvali i branili ispred posljednjeg velikog nekažnjenog zločina 20. vijeka – NATO agresije.

– Danas se sjećamo njih i mislimo – kako li bi samo bili ponosni da stoje u ovom stroju i da vide obnovljeno, snažno, hrabro Ratno vazduhoplovstvo – rekao je Vulin, dodajući da njihova žrtva nije bila uzaludna.

Počasni letački znak Vulin je dobio u znak zahvalnosti za doprinos razvoju, opremanju i unapređenju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (PVO).

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković istakao je da je izvršeno opremanje ključnim sredstvima – avionima “mig 29”, višenamjenskim helikopterima “mi 17” i “H-145”, borbenim helikopterima “mi 35”, avionima “lasta”, daljinski pilotiranim vazduhoplovima, kao i sredstvima za opsluživanje avijacije.

– Uz intenzivno opremanje neprekidno se realizuje modernizacija, remont i održavanje vazduhoplova – rekao je general Žarković, koji najistaknutijim pripadnicima jedinica avijacije uručio zlatni letački znak, zvanja instruktora letenja, nagrade i pohvale.

U nastavku svečanosti uslijedio je prikaz vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva, poput aviona “mig 29”, “super galeb”, “orao”, “lasta”, helikoptera “mi 17”, “mi 35”, “H-145”, bespilotnih letjelica “CH 92A” i izveden je letački program avionima “mig 29”.

Dan avijacije proslavlja se u spomen na 2. avgust 1893. godine, kada je naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odjeljenja.

Do 1941. godine taj dan se tradicionalno proslavljao kao slava svih pilota i letača.

Srpskainfo.com

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.