TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vučić javnosti u Srbiji predstavio ugovot sa Etihadom

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić objelodanio je danas Ugovor sa Etihadom o preuzimanju srpske nacionalne aviokompanije ЈAT, uz napomenu da je to učinjeno zato što je Vlada Srbije znala sa koliko rizika se prevoze putnici, što je ilustrovao podatkom da od sedam ЈAT-ovih boinga 737-300 danas lete još samo četiri.

Vučić javnosti u Srbiji predstavio ugovot sa Etihadom

Premijer je podsjetio da su se sve vlade još od 2003. godine suočavale s gubicima ЈAT-a koji su prosječno godišnje bili 35 miliona evra, a da su faktički ti gubici bili mnogo veći.

“Sve vlade su znale koliki je to problem. Dobro smo znali i sa koliko rizika prevozimo putnike. Od sedam letilica četiri su poslije godinu dana rashodovane, jer nisu za upotroebu”, rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da je ЈAT godinama bio poligon za postavljanje stranačkih kadrova.

“Da nismo preduzeli mjere moralo bi da dođe do gašenje ЈAT-a, što bi izazvalo ekonomske i društvene gubitke, pad ugleda Srbije, jer je nacionalna avio kompanija ogledalo jedne zemlje”, kazao je premijer.

Objašnjavajući zbog čega se Vlada Srbije odlučila za Etihad, kompaniju Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vučić je rekao da je riječ o kompaniji koja je prošle godine proglašena za najbolju na svijetu, te da je godinama među tri najbolje uz Turkš erlajnz i Lufthanzu.

Zahvaljujući ugovoru sa Etihadom, kako je naveo, 10 letjelica biće nabavljeno po nižoj ceni od čak 14 milion aevra, što je ukupna ušteda od 140 miliona evra.

“Srećni smo jer Er Srbija ima bolji ketering od Lufthanze i tako će i ostati”, zaključio je Vučić. Premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas ugovore sa Kompanijom Al Ravafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o zakupu poljoprivrednog zemljišta, istakavši da cjelokupnu ivnesticiju od 140,5 miliona evra obezbjeđuje UAE, da Srbija nema takvu vrstu obaveze, ali da ipak zadržava 20 odsto vlasništva u zajedničkoj kompaniji koja je osnovana.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije prethodno pokazao ugovor o prethodnoj prodaji preduzeća “Backa Sivac”, “Јadran”, “Agrobacka” i “Mladi borac”.

Premijer je precizirao da je prethodna vlast firmu “Bačka Sivac” prodala Miletu Јerkovicu, koji se pominje u slučaju Šarić, i da je 2011. godine zaključen ugovor sa njim za ukupnu kupoprodajnu cijenu od 14 miliona evra.

“Mi smo 4.700 hektara prodali za 14 miliona evra, dali Јerkoviću obaveze kupca , isplata cijene u šet jednakih rata, investicija od 131.000 evra… To se pretvorilo u kupovinu traktora od svoje firme, odnosno svoje firme ćerke”, rekao je Vučić.

On je zatim dodao da je 2009. izvršena kontrola, da se ustanovilo da kupoprodajna cijena nije isplaćena, da su uplaćene dvije rate od četiri miliona evra, da ostale rate od oko devet miliona nikada nisu uplaćene, a kupac Mile Јerković kreditno je zadužio Bačka Sivac ad, iako za to nije imao pravo i to za 2,4 miliona evra.

Ukupno 4,4 miliona evra pozajmica bez kamata koje nikada nisu vraceni, dodao je Vucic.

Prema nnjegovim riječima, nisu izmirene obaveze za poreze i PDV, a Agencija za privatizaciju pristala je da potpiše sa njim ugovor o prodaji tako da je jedna investicija u stvari bila – jedan traktor.

“On je investirao jednim traktorom koji je kupio od sebe”, rekao je Vučić.

On je nagalsio da se prema ugovoru koji je njeova vlada potpisala sa Al Ravafedom ništa neće događati bez sagalsnosti i dozvole Republike Srbije.

“Ništa nema bez naše dozvole. Zajednička kompanija će raspolagati sa oko 10.000 hektara zemljišta. Kupujemo “Јadran”, zemljište po cijeni od 10.000 evra po hektaru. Zemljšte se prodaje po cijeni većim od procijenjene. “Bačka ad Sivac” – po cijeni od 7.000 evra po hektaru. Ono što je važno je da imate u vidu da mi na svo zemljište koje se nalazi u zakupu, a to je 4.000 hektara dajemo za 250 evra….i na tome zaradujemo oko 450 evra po hektaru, što je tri puta više nego do sada”, naglasio je Vučić.

On je dodao da je riječ o ukupno 3.350 hektara, da Ministarstvo odbrane ima pravo na 20 odsto i da je to zemljište koje je bilo uzurpirano i od toga nije bilo ništa.

“Pored toga, obaveze su da iz dva preduzeća preuzmu 80 odsto radnika i zaposle još 20 visoko obrazovanih radnika. Cjelokupnu investiciju od 140,5 miliona evra obezbjeđuje kompanija iz Emirata. Bez obaveza države, i to je dest puta više nego što je imala obavezu kompanija Mileta Јerkovica”, rekao je Vučić.

On je precizirao da kontrolu ispunjenja ugovora sprovodi Agencija za privatizaciju i nezavisna revizorska kuća, da 1.000 evra bez cijene zemljišta je ulaganje po svakom hektaru zemljišta i da je to je procjena ulaganje u zemljište.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić objelodanio je danas ugovor sa kompanijom Etihad, izuzev “biznis plana”, za koji je rekao da je on poslovna tajna, jer je riječ o internom aktu koji sadrži šta želimo da postignemo na tržištu.

Vučić je negorao da su advokatske usluge za sklapanje ovog ugovora koštale enormno istakavši da su tokom dvije godine te, inače, kako je rekao, važne i teške usluge, koštale ukupno 185 plus 85 hiljada evra.

“Sve ovo radili smo da bismo napravili nešto dobro za Srbiju. Er Srbija postaje regionani lider i mi očekujemo da 2016. godine ta kompanije bude još uspješnija ne samo u regionu Balkana već i u Mađarskoj, Grčkoj…

Nadam se da to nikome neće da smeta, rekao je Vučić i dodao  da je zahvalan partnerima iz Emirata što su mu omogućili da predstavi Ugovor sa Etihadom.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.