Vlasnik Alibabe Jack Ma se nakratko pojavio u javnosti, ali još uvijek se ne zna gdje je

January 20, 2021, 8:20 am
Najprepoznatljiviji kineski poduzetnik obratio se danas nastavnicima putem videolinka tokom godišnjeg događaja u čast seoskim prosvjetnim radnicima, a čiji je Ma domaćin.

On se nije pojavljivao u javnom okruženju od foruma s kraja oktobra u Šangaju gdje je prilikom govora iznio mnoge teške riječi na račun kineskog regulatornog sistema što je kasnije stavilo u konfrontaciju sa zvaničnicima.

Maov odnos s Pekingom ostaje nejasan. Početkom decembra kineske vlasti su mu savjetovale da ostane u zemlji. Rasprava o njegovom trenutnom boravištu nastala je jer je Peking i u prošlosti zatvarao milijardere koji su se, prema njihovim interpretacijama, ogriješili o zakon bez neposrednog suđenja.

U posljednjem videozapisu Ma je ​​govorio o tome kako će posvetiti više vremena filantropiji. Suosnivač Alibabe i Anta tokom svog obraćanja nije spomenuo njegove nedavne konflikte sa zvaničnim Pekingom, o čemu je prvi put izviješteno u lokalnom blogu.

Akcije Alibabe u međuvremenu su porasle za više od četiri posto u Hong Kongu. Iako je još uvijek nejasno gdje se nalazi Ma, njegovo pojavljivanje na javnom forumu može pomoći u suzbijanju upornih glasina o njegovoj sudbini dok Peking provodi istrage o finansijskom titanu.

“Odnedavno moje kolege i ja učimo i razmišljamo. Donijeli smo čvršću rezoluciju da se posvetimo obrazovnoj filantropiji. Naporan rad na revitalizaciji sela i zajedničkom prosperitetu odgovornost je naše generacije privrednika”, rekao je Ma u svom videoobraćanju.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *