TV K3

android aplikacija

instaliraj

Vladika Јoanikije: Predloženi zakon – udar na pravoslavlje

Vladika Јoanikije: Predloženi zakon – udar na pravoslavlje
Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije rekao je na Petrovdanskoj duhovnoj akademiji u Bijelom Polju da je pravoslavlje u Crnoj Gori ugroženo, suočeno sa zlom – nastojanjem crnogorske vlasti da otme Crkvi ono što nisu otele prethodne generacije bezbožne vlasti.

– Komunisti su otimali zemlju i zgrade, ali nisu hramove. Ovi sad hoće da oduzmu i hramove i govore da se ne zna porijeklo hramova, to jedino od njih možete čuti – rekao je vladika sinoć na akademiji.

Prema riječima vladike, jedina imovina kojoj se ne zna porijeklo je njihova /crnogorske vlasti/.

Vladika Јoanikije pozvao je sve koji imaju moć u Crnoj Gori i u Evropi da se po istim kriterijumima ispita i njihova i crkvena imovina.

Episkop Јoanikije istakao je da predloženi “zakon o slobodi vjere” nema nikakve veze sa slobodom, već sa ugrožavanjem pravoslavlja i ograničavanjem mogućnosti da se hramovi koriste u svrhe za koje su namijenjeni.

– Vrši se veliko bezakonje i budite sigurni, mi možemo opstati, imamo dosta novih crkava. Hoćemo da spriječimo ovo zlo. Ovo nije udar na nas koji nosimo crne mantije, već udar na pravoslavlje, na dušu, na zaveštanje, na pretke, na ćirilicu i na sve one vrijednosti koje su naši preci njegovali kroz vjekove – rekao je vladika Јoanikije.

Vladika je poručio da “ko razori hram Gospodnji i njega će Bog razoriti”.

Besjedu o ćirilici održala je predsjednik Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori Јelica Stojanović, koja je navela, između ostalog, da je Nomokanon ili zakonopravilo Svetog Save najstariji sačuvani pisani prevod poznat kao Ilovička krmčija nastao na tivatskoj Prevlaci, sjedištu Zetske episkopije, 1262. godine, za manastir Svetog arhangela Gavrila.

Na duhovnoj svečanosti održana je priredba “Moja ćirilica”, a nastupili su i pjesnici Nada Pavićević, Radinko Krulanović, Milan Bajčeta i guslar Vaso Đondović i hor “Sveti Nikola”, pod dirigentskom palicom profesora Јulijane Vujošević.

Profesor Drago Perović je u ime Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori uručio plakete i nagrade Bjelopoljcima koji u nazivima svojih firmi čuvaju i baštine ćirilicu, kao i autorima koji posljednjih godina štampaju svoje knjige na ćirilici.

Јutros će u Bijelom Polju u Crkvi Petra i Pavla biti služena liturgija, a u 18.00 časova ulicama tog grada proći će svečana litija, koju će predvoditi vladika Јoanikije, episkop raško-prizrenski Teodosije i mileševski Atanasije.

(SRNA)

Komentarišite

Your email address will not be published.