Vakcine prodavalo 13 apoteka

September 10, 2014, 8:17 am

Inspekcijska kontrola uslijedila je nakon što su “Nezavisne” prve pisale o ovoj problematici, odnosno činjenici da su apotekari, suprotno zakonskim propisima, prodavali vakcine za mališane.

“Do sada je izvršena kontrola 60 apoteka, pri čemu je utvrđeno da je u njih 13 obavljan promet vakcina, od čega su u jednoj zatečene zalihe od 34 pakovanja vakcine za koje je naložen povrat dobavljaču. Vakcine su nabavljane od dvije veledrogerije sa sjedištem u FBiH”, precizirala je Dušanka Makivić, viši saradnik za odnose s javnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Kažnjavanja zasad nije bilo, ali pojačan angažman inspektora se ne zaustavlja, već je to tek početak.

“Inspekcija je svim apotekama i ambulantama zabranila promet i primjenu vakcina za vakcinaciju djece, a kontrole će biti nastavljene. Apelujemo na sve magistre farmacije i doktore medicine da se ne upuštaju u nezakonite radnje jer će inspekcija preduzimati sve zakonom propisane mjere, a kazne za ove prekršaje su izuzetno visoke”, upozorila je Makivićeva.

Oglasili su se i iz Farmaceutske komore RS, odakle kažu da ni u kom slučaju ne podržavaju bilo kakve mogućnosti kršenja važećih propisa.

“Komora nije nadležna za rad apoteka, niti ima mogućnost da kontroliše njihov rad, niti rad svojih članova u apotekama. Ukoliko dođe do saznanja da neko od članova Komore nije postupao u skladu sa zakonom i pravilima struke, Komora pokreće disciplinski postupak protiv svog člana i utvrđuje njegovu odgovornost”, naveli su iz Farmaceutske komore RS.

 

(Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *