TV K3

android aplikacija

instaliraj

UNRS: Osuda govora mržnje novinarke Gordane Katane

UNRS: Osuda govora mržnje novinarke Gordane Katane

Udruženje novinara Republike Srpske, najoštrije osuđuje pogrdne riječi koje je novinarka dnevnog lista Oslobođenje iz Sarajeva, Gordana Katana, uputila narodnom poslaniku Srđanu Mazalici, te poziva novinarska udruženja i redakcije da javno učine isto i ograde se od ovakvog govora mržnje.

Pozivanje na “zabranu razmnožavanja” bilo kome, jeste retorika iz mračne prošlosti, koja je davno pobijeđena u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata. Nedopustivo je, zato, da se u 21. vijeku na takav način obraća neistomišljenicima u javnom prostoru, a pogotovo jer to čini neko koga se proglašava borcem za slobodu govora i aktivistom za ljudska prava.

Tim više, jer ovo nije prvi put da Gordana Katana, u najmanju ruku neprimjerenim rječnikom za javnost, napada one čiji joj se stavovi ne dopadaju. Pri tom, ona neštedimice druge proglašava “fašistima”, te je se postavlja u poziciju ocjenjivača nečijeg profesionalizma, moralnosti i objektivnog izvještavanja. Podsjećamo, takođe, da je poticanje i nagovaranje na samoubistvo krivično djelo.

Uz to gospođa Katana je članica Udruge/udruženja BH novinari, Klub novinara Banja Luka, te saradnik mnogih organizacija i medija koji se u svojim statutima i programima zalažu za borbu protiv ovakvih negativnih pojava, te od njih prvih očekujemo adekvatnu sankciju.

Ovom prilikom gospođu Katanu pozivamo da se javno izvini poslaniku Mazalici i cjelokupnoj javnosti, a one koji ne osude ovakvo ponašanje, te nastave sa selektivnim pristupom, osuđujući napade u javnosti prema tome ko je napadač, obavještavamo da više nikada ne mogu istupati kao savjest zajednice, a pogotovo u ime novinara.

Izvor: TV K3

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.