Ulje koje je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika

February 3, 2019, 12:40 pm

Iako je medicina napredovala u velikoj mjeri, ljudi su sve više pobornici prirodnih lijekova kako bi svoj organizam zaštitili od štetnog uticaja hemije.

Ulje divljeg origana od davnina je prirodni lijek za različite zdravstvene tegobe. Njegova ljekovita svojstva bila su poznata još u doba starih Grka, a koristili su ga kao antiseptik.

Ovo ulje je jedan od najjačih prirodnih antibiotika, ali zbog njegove jačine, potrebno je voditi računa o količini i mora se uvijek miješati sa drugim jestivim uljima.

Istraživanja su pokazala da origanovo ulje ima jaka antibakterijska svojstva i uspješno se bori protiv čak 30 bakterija među kojima je i E.coli koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme.

Podjednako uspješno sanira i gljivična oboljenja. Često se koristi u borbi protiv gljivica na noktima i atletskog stopala. Pri vanjskoj upotrebi potrebno ga je miješati s drugim uljima.

Origanovo ulje se tradicionalno koristi protiv bolnih i neredovnih menstruacija. Stimulliše protok krvi i kontrakcije maternice pa se ne preporučuje trudnicama.

N.N.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *