Ukrajinska parohija u Dabraku obilježila “Gladomor” (FOTO,VIDEO)

November 17, 2019, 4:13 pm

Ukrajinci širom svijeta obilježavaju sjećanje na najveći zločin prošlog vijeka koji je zadesio ukrajinski narod – „Gladomor“. U ukrajinskoj grko-katoličkoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Dabraku kod Prnjavora služena je liturgija, parastos i održana komemoracija za sve nevino stradale od gladi.

Pod komunističkom vlašću Josifa Staljina na području Ukrajine u periodu 1932.-1933. godine od gladi je prema procjenama umrlo između sedam do deset miliona ljudi. Ljudi su umirali ne zbog nedostatka hrane, nego zbog oduzimanja iste od strane tadašnjih vlasti.

Ovaj događaj se danas u svijetu obilježava kao „Gladomor“, a liturgijom i komemoracijom stradalima obilježen je i u Ukrajinskoj grko-katoličkoj crkvi u Dabraku kod Prnjavora.

Svetu liturgiju je predvodio arhijerejski namjesnik za Bosnu i Hercegovinu otac Miroslav Krnješin, a na komemoraciji su govorili otac protojerej stavrofor Mihailo Stahnik i otpravnik poslova Republike Ukrajine u BiH Sergej Minjailo.

Iako je ova tema dugo bila pod velom tajne, tačnije do 1987. godine, Ukrajinski narod širom svijeta danas odaje počast svim nevino stradalim žrtvama četvrtu subotu u mjesecu novembru.

Paroh ukrajinski u Prnjavoru Orel Zakaljuk je pozvao sve Ukrajince da se uključe u svjetsku akciju i da 23. novembra u četiri sata poslije podne na svojim prozorima zapale svijeću sjećanja, koja će sve ljude osvijestiti na taj stravični zločin, a upaljenim lampionima na parastoru kod crkve u Dabraku ukrajinski vijernici poslali su sliku u svijet da „Gladomorstvo“ kakvo je učinjeno nad ukrajinskim žiteljima nikada ne smije biti zaboravljeno.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *