Ugroženo milijardu Androida, Gugl neće pomoći!

January 26, 2015, 8:29 am

Svi Android uređaji ispod verzije “KitKat 4.4”  imaju sigurnosni propust u “WebView” komponenti, koja tokom pregledanja interneta ugrađenim, standardnim veb pregledačem koji dolazi sa Androidom, omogućava napad na uređaj i preuzimanje kontrole nad njim. Softverski problem je prilično ozbiljan, o njemu se raspravlja naširoko na internetu, pa su morali da reaguju čak i Gugl zaposleni na svojim Gugl+ nalozima, nudeći “rješenje”.

Kompanija Gugl neće  riješiti ovaj problem, jer je, kako sama kaže, “WebView “, “stariji oblik softvera” i ne može da se zakrpi na standardan način – dopunom softvera ili preko “Google Play” prodavnice. Zato se Gugl  time neće ni baviti, ali programeri koji su zainteresovani da riješe ovaj problem za svaki Android uređaj ponaosob su “dobrodošli”.

Gugl  kaže da je najbolje rješenje instalacija “Chrome Android” ili “Firefox” internet pregledača ili kupovina novog telefona sa “KitKat”ili “Android Lollipop” softverom. Nažalost, veliki broj, od milijardu ugroženih korisnika živi sa jeftinijim Android uređajima, koji nisu sposobni da na pravi način “izguraju” “Chrome ili Firefox” što znači da će morati da se naviknu na sporije učitavanje veb sadržaja, česta usporenja tokom rada ili pucanje tih aplikacija. Zapravo, izgleda da je tim korisnicima jedino rješenje da kupe novi telefon.

Gugl ima problem da isporuči “zakrpu” zbog velikog broja različitih uređaja, različitih “dorađenih” verzija softvera (svaki proizvođač ima svoj Android “ROM”), kao i zbog ogromnog broja Android verzija. Bagom su pogođene i dalje aktuelne i prevaziđene Android verzije, od “Jelly Bean” nadole, pa možemo da zamislimo koliki je posao srediti to sve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *