TV K3

android aplikacija

instaliraj

U svijetu mode na pragu stote

Emiko, iako 93-godišnjakinja, uspjela je da osvoji japansku modnu industriju. Za nju kažu da je, uprkos godinama, žena puna energije i ideja, a ujedno je i najstariji model na svijetu. U svijet mode ušla je preko unuke Činami Maori, čije modele uglavnom i nosi.

U svijetu mode na pragu stote

Činami je poznata dizajnerka iz Osake, koja se specijalizovala za izradu tzv. saori stila, neobične tehnike tkanja kojom se proizvode živopisne modne kreacije. Saori stil je baziran na ideji da se “sve boje slažu”, te da je najbitnije oblačiti se onako kako se osjećate.

“Ovdje nema pravila, moje tkanje je živopisno i jednostavno, radim onako kako osjećam”, objašnjava Činami.

Ipak, najvažnija u cijeloj priči je Emiko, za koju Činami kaže da je “njena najdraža osoba na svijetu”.

baka 2

A, sve je počelo tako što je Emiko svakodnevno posjećivala Činami u njenom dizajnerskom studiju, kako bi provodila što više vremena s njom. Konačno, Činami je na njoj počela da isprobava neke od kreacija, i tada je shvatila da je Emiko zapravo idealan model.

Trebalo je vremena da ubijedi Emiko da pozira u kreacijama. Ipak, uspjela je u tome, a nakon što je fotke postavila na Instagram, shvatila je da to bio pun pogodak. Reakcija njenih klijenata je bila više nego pozitivna, tako da je Činami odlučila da baki otvori poseban profil na Instagramu. Emiko, sudeći po fotografijama, naprosto uživa u novoj ulozi modela, a njen osmijeh i orijentalni šarm su skoro pa zarazni, što su primijetili i mnogi posjetioci njenog profila.

Emiko je za veoma kratko vrijeme dobila čak 10.000 pratilaca na svom profilu. Poruke i pohvale joj stižu čak iz Španije, Turske, sa Bliskog istoka…

Činami kaže da je presrećna reakcijom.

baka 3

“Zaista mi je drago da sam uspjela da usrećim svoju baku, a sve ovo je bilo izuzetno iskustvo i za mene”, kaže Činami.

Primjer Emiko je samo dokaz da starije osobe rado prihvataju poslove u modnoj industriji, a neke čak i kreiraju sopstvene modele. Jedan od njih je i Liao Dežong (83), dizajner iz Kine, koji sam nosi svoje ekscentrične modele.

Dežong, udovac iz provincije Sečuan, kaže da je dizajnirao desetak kreacija, uključujući i bijelu haljinu koja je postala hit na društvenim mrežama. On kaže da je sve počelo kada mu je džeparoš ukrao mobilni telefon i tada je odlučio da sam našije dodatne džepove, i tako je polako počeo da dizajnira. Njegove kreacije su ugodne za nošenje, a prepoznatljive su po brojnim džepovima i rajsferšlusima. Dežong je zapravo cijelog svog života volio da se bavi šivenjem, a njegovi sinovi su ponosni na njegove kreacije.

“Iako je moj otac bio stolar, uživao je da u slobodno vrijeme šije. Svoje nove kreacije iznosi na ulične tezge i tako ih predstavlja. On jednostavno uživa u tome i ne zarađuje na kreacijama. Iako ima i nekih negativnih komentara, on se ne obazire na to, već nastavlja da stvara nove kreacije, jer ga to čini srećnim”, kaže Liajo, Dežongov sin.

Jedna od superbaki koje su osvojile svijet mode i društvene mreže

neobičnim stilom svakako je i Badi Vinkl, koju zovu i “kraljica Instagrama” ili “vladarka Twittera”.

O njenoj popularnosti svjedoči i to da se pojavila na dodjeli VMA nagrada, a svojim stilom je čak “konkurisala” i Majli Sajrus.

Pravo ime joj je Helen Rut Van Vinkl, a sebe opisuje riječima: “Žena koja krade muškarce od 1928. godine”, što je ujedno i godina njenog rođenja.

Ona se ne libi se da se skine u kupaći za dobru fotografiju, a njena popularnost na Instagramu je tolika da čak snimaju dokumentarce o njoj.

Ovdje ne bi trebalo izostaviti ni Gintera Krabenhofta, koji, iako u desetoj deceniji, ne odustaje od svog modnog stila na kome bi mu pozavidjeli i mnogo mlađi muškarci. Ginter se drži provjerene klasike kada je odijevanje u pitanju, ali istovremeno voli da pokaže svoju zabavnu stranu birajući jarke boje i zanimljive detalje, poput leptir-mašni za svoje kombinacije.

deko

Krabenhoft kaže kako se već dugo oblači na ovaj način, a tako se oblačio i dok je radio, ali i u svoje slobodno vreme.

Mnogi izvori navode da Ginter ima 104 godine, međutim on ne želi da potvrdi koliko godina ima. Bilo kako bilo, godine i jesu samo broj, a stil koji ovaj čovjek ima je, po svemu sudeći, neprolazan.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.